2017. február 2., csütörtök

8. rész: Lehetetlen szint mentés és visszatöltés nélkül?

Bevezető.

A napokban kritikát kaptam „Névtelen” olvasómtól a mentések és visszatöltések alkalmazása miatt. Bár a kritika stílusát és valótlan tényállítását visszautasítottam, „Névtelen” problémafelvetése mellett ne menjünk el szó nélkül, mert a felvetés értelmes és a játék részben új megközelítését igényli.
A komment lényege az volt, hogy minek a sok mentés és visszatöltés, a játék anélkül is nyerhető még legnehezebb szinten is.

Valóban így van? Ha igen, miben tér el egy ilyen játék a blogban eddig leírtaktól? „Névtelen” kommentjét követően kétszer futottam neki a játéknak Skirmish lehetetlen szinten azzal az elhatározással, hogy nem fogok mentett állást visszatölteni. Először Kra'Henekkel, másodjára Godanokkal. Mindkét játékot nyertem visszatöltés nélkül, de ebben nem kis szerepe volt a szerencsének, és ezzel mindjárt el is jutottunk a mentés és visszatöltés nélküli játék hátulütőjéhez. Nevezetesen feltaláltuk a stratégiai szerencsejátékot. A stratégiai játék lényege, hogy feladatok elé állít, melyeket megfelelő döntések sorozatával oldhatunk meg. A feladatok nem lehetnek lehetetlenek, mert ezzel a játék lényege veszne el. A véletlenszerű elemek nem ördögtől valók egy stratégiai játékban, sőt bizonyos mértékig kívánatosak is, hogy a játék az első végigjátszás után ne végezze a fiókban. Többek között ezeknek a véletlenszerű játékelemeknek köszönheti az Imperium Galactica 2 máig töretlen népszerűségét. Azonban jóból is megárt a sok. Amikor a kiszámíthatatlanság, véletlenszerűség olyan méreteket ölt, ami már megoldhatatlan feladat elé állít, és a játékot nem a stratégiai érzéked, hanem a szerencse hiánya miatt bukod, az egyben a játékélmény rovására is megy és a játékot a fiók mélyével fenyegeti. Ilyen helyzet például mindjárt a játék eleje. Ahhoz, hogy fejlődhess, kolonizálnod kell egy olyan környezetben, ahol minden potenciális ellenséged azonnal gyárthat három hajóosztállyal fejlettebb hajókat és egy osztállyal fejlettebb tankokat. Ha szerencsétlenül választottál kolonizálandó bolygót, szomszédod túl korán felfedez és már vége is a játéknak. Ez nem stratégiai játék, hanem szerencsejáték. Ha viszont szerencsejátékot akarok játszani, akkor inkább lottózni fogok, ott még pénzt is nyerhetek.

„Névtelen” azt is felvetette, hogy a mentéssel, visszatöltéssel elvész a játékélmény. Nem értek vele egyet. Semmivel nem nyújtott jobb játékélményt a visszatöltés nélküli játék, sőt a Godanokkal játszva kifejezetten frusztráló volt néhány játékszituáció. Aki tehát pusztán a játékélmény fokozása miatt próbálná ki a visszatöltés nélküli játékot, csalódni fog. Nem állítom ezzel együtt azt, hogy a visszatöltés nélküli játék rosszabb lenne. Mindössze más hozzáállást, néha más irányú stratégiát igényel, továbbá esetenként az önhibánkon kívüli kudarcélmény elfogadását. Mazochistáknak például kifejezetten ajánlható. Lássuk tehát a két sikeres játék után a tapasztalatokat.

Tapasztalatok.

1. Kra'Henekkel játszva óriási előny, hogy nem lehet ellenük kémkedni. Aki visszatöltés nélküli játékra adja a fejét, annak javallott Kra'Henekkel próbálkozni először. A második játékban Godanokkal játszva volt olyan pont, amikor éppen a kémkedés területén lévő jelentős lemaradás miatt egy lyukas garast nem adtam volna a győzelmemre. A Shinarikkal szemben a fasorban sem voltam kémek területén. Erre jött még a kémkedési bónuszuk. Ráálltak a hajószabotázsra és gyorsabban ritkították a flottámat, mint ahogy gyártani voltam képes. Már csak három hajóm volt, amikor a MI érthetetlen okból felhagyott a sikeres taktikával. Amennyiben folytatja, véget is ért volna a játék.

2. Jelen poszt bevezetőjében volt róla szó, hogy a játék elején mennyire lutri a kolonizálás és a korai felfedezés. A kolonizálás kockázatát kivédeni nem tudjuk, legfeljebb némileg csökkenthetjük azzal, hogy minél közelebbi bolygókat kolonizálunk, illetve a lehetőségekhez mérten alkalmazzuk a 6. rész Egyéb tippek, trükkök 1. pontjában leírtakat. A korai felfedezésből eredő vereség kockázatát enyhíthetjük azzal, ha a fejlődési stratégiánkban előre hozzuk a tankok fejlesztését. Ez nekem a Kra'Henekkel játszva bejött. Lánctalpas tank, lézertorony, lőtávnövelő volt a fejlesztés első iránya és mind a négy bolygómon volt már pár darab, mire felfedeztek az Antarik, akik azonnal hadat is üzentek. Ha a nehéz korvett irányt célzom meg a kolonizálások után, akkor ezen a ponton véget is ért volna a játék. Biztosan nagy játékélmény lett volna...

3. Kolonizálandó bolygók felderítése. A mentéses, visszatöltéses játéknál mindig pontosan tudhatjuk, hogy a kolonizálandó bolygónak milyen a gyártási kapacitása, azaz célirányosan kolonizálhatunk egy majdani gyártó bolygót (lásd 2. rész: A MI által alkalmazott taktikák és ellenszerük 10. pont). Ez itt értelemszerűen nem alkalmazható. Vagy kolonizáljuk a legközelebbi bolygót és reménykedünk, hogy jó lesz a gyártási kapacitása, vagy elkezdünk műholdakat elhelyezni a felfedezett bolygókon. Ez mondjuk hat bolygónál 18.000 credit, amit egyetlen induló bolygónk közel egy év alatt termel ki, de akkor nem gyártottunk kolonizálót, illetve nem építettünk civil épületeket sem. Mivel fenyeget a korai felfedezés és ezzel a vereség réme, nem biztos, hogy belefér ennyi késlekedés. Ezért én kolonizáltam a legközelebbit és reménykedtem. Godanoknál bejött, Kra'Heneknél nem.

4. Játékidő. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a játék hamarabb véget fog érni, ha az időben lineárisan haladunk előre, mintha vissza-visszatöltenénk a régebbi játékállást. Hát nem. A játék a valós időben legalább annyi ideig tart, ha nem tovább. Ennek oka, hogy így minden hibát büntet a játék, ezért óvatosabban, megfontoltabban játszunk. Egy csiki-csukinál (lásd 2. rész: A MI által alkalmazott taktikák és ellenszerük 3. pont) pl. nem fér bele, hogy tévedésből a bolygó helyett az ellenség főflottáját jelölted ki célpontnak. A játék saját belső idejét tekintve viszont érdekes módon gyorsan véget ért, a győzelem pillanatában mindkét esetben 2353-t mutatott a naptár, azaz bő 26 év kellett a végső győzelemhez. Ez az átlagos játékidőhöz mérten egész jó iramot jelent.

5. Űrharc. Űrharcba sokkal óvatosabban bocsátkozik az ember, mintha visszatölthetné a korábbi játékállást. Itt nem fér bele a hiba. Egy rosszul felmért ellenséges flotta és helyzetünk rózsásból küzdelmesbe vagy reménytelenbe fordul. Az ellenséges flotta erejére nem az Információ panel Űr erő lapján lévő grafikonból kell következtetnünk, hanem az alábbi 6 körülményből:
a) A játék saját belső ideje. A játék 2327.03.15-én indul. Minél közelebb vagyunk ehhez a dátumhoz, annál kevésbé kell számolnunk fejlett ellenséges hajókkal. Pl. 15 évvel ezután az ellenség még jó eséllyel nehéz korvett szintnél tart. 35 évvel ezután már csatahajókra is számíthatunk.
b) Az ellenség bolygóinak száma. Minél kiterjedtebb az ellenséges birodalom, annál nagyobb a kutatási és gyártási kapacitása, az adott dátumhoz viszonyítva annál fejlettebb flottára kell számítanunk. Ennél a tényezőnél nyugodtan hagyatkozhatunk az Információ panel Bolygók száma lapján lévő grafikonra. Saját bolygóink számát pontosan tudjuk, ahhoz viszonyíthatjuk, hogy az ellenség hol tart bolygók számában.
c) Az ellenség faja. Az ellenség fajából következtetést tudunk levonni arra vonatkozóan, hogy milyen távolsági fegyverek ellen kell védekeznünk. Cheblonok ellen pl. kapásból cserélhetjük az ECM-et fegyverzavaróra, Shinarik ellen ez függ egyéb tényezőktől, míg pl Toluenek vagy Iberonok ellen (ha alappal feltételezzük, hogy még nincs hamvasztósugaruk) ECM lesz a jó választás.
d) Az ellenséges flottában lévő hajók száma. Különösebb magyarázatot nem igényel.
e) Az ellenséges flotta sebessége. Az egyik legfontosabb adat. Ha az ellenséges flotta sebessége 10 (Antarinál 12), az azt jelenti, hogy még a kezdeti nehéz korvetteket használja, spéci fegyverekre nem kell számítanunk. Ha az ellenséges flotta sebessége 12 (Antarinál 14), az azt jelenti, hogy az adott faj ugyan még a nehéz korvett szinten van, de már elmozdult az ajándékba kapott szintről és számolni kell a fajspecifikus fegyverek, felszerelések megjelenésével, mint pl. paralizáló, harci álcázó. Ha az ellenséges flotta sebessége 14 (Antarinál 16), akkor már számíthatunk fejlettebb fegyverzetre (gamma ágyú, impulzus lézer, nehéz torpedó) és pajzsokra. Sőt, ha a flotta sebessége mellett azt találjuk, hogy a játékban már mondjuk 28-30 év eltelt és az adott faj tucatnyi bolygóval rendelkezik, (nehéz) cirkálókra is számíthatunk a hozzájuk fejleszthető spéci fegyverekkel együtt. Ha a flotta sebessége 16 (Antarinál 18), számíthatunk a legfejlettebb fajspecifikus és általános fegyverekre, pajzsokra.
f) Az ellenséges flotta tankkapacitása. A másik nagyon fontos adat. Ugyanis nagy pontossággal következtethetünk belőle arra, hogy az ellenséges flotta mennyire sebezhető távolsági fegyvereinkkel. Ha az ellenséges flotta tankkapacitása meghaladja a hajók számának kétszeresét, az azt jelenti, hogy az ellenség hajói a megosztott podon tanktárolót használnak, ami kizárja egyidejúleg ECM vagy fegyverzavaró használatát. (feltéve persze, hogy a többi körülmény alapján a csatahajó létét kizárhatjuk.)

Fentieket egy példán összefoglalva. Mondjuk Godanokkal játszunk, van 2 db izmos nehéz korvettünk (paralizáló, ECM, nehéz torpedó, ion pajzs,) és egy ellenséges flottával készülünk megütközni. A flottával kapcsolatban a következő információkat látjuk:
a) 2343
b) 5 bolygó
c) Antari
d) 10
e) 12
f) 24
Biztosak lehetünk benne, hogy az Antari flotta 7 db ajándék nehéz korvettből és 3 db rombolóból áll, ECM-el nem rendelkezik. A csata nagy biztonsággal veszteség nélkül nyerhető, alkalmazva a 3. rész: Űrharc taktikák b) pontjában leírtakat.

Nézzünk egy másik példát:
a) 2348
b) kb.18 bolygó
c) Shinari
d) 10
e) 14
f) 20
Az ellenség flottája minden bizonnyal 10 db nehéz korvettből áll, melyek egy része paralizálóval, másik része gamma ágyúval, az összes hajó harci álcázóval van felszerelve. A hajóinkat fegyverzavaróval kell ellátnunk, a csatában a hátráló taktika nem fog menni. Az ellenség túlereje a hirigelés során érvényesülni fog, csatába bonyolódva valószínűleg el fogjuk veszíteni a flottánkat és birodalmunk az ellenség szabad prédájává válik.

6. Földi harc. A játék elején, amikor még kevés tankból kell kihozni a maximumot, nem fogjuk tudni megspórolni a kémműhold telepítését a foglalásra kiszemelt bolygóra. A felderítés során ne csak a védelmet biztosító tankok és erődök számára, típusára koncentráljunk, hanem az erődök elhelyezkedésére is. Mielőtt a támadásról döntünk, kalkuláljuk bele, hogy az erődöket landolás után azonnal tűz alá vehetjük-e, vagy nehezen megközelíthető helyen vannak. Előfordulhat, hogy előbbi esetben a bolygó elfogadható veszteséggel vagy veszteség nélkül foglalható, míg utóbbi esetben katasztrófa lesz a támadás vége.
Ha nincs még kémműholdunk, akkor a tankgyár létéből tudunk következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy az erődök mellett védik-e tankok is a bolygót. A módszer azonban nem százszázalékos, mert az ellenség menekülés közben lepakolhatta tankjait egy olyan bolygóra is, amelyiken nincs tankgyár.
Jó tisztában lenni azzal, hogy a MI által vezérelt védekező tankok nem szoktak erődök árnyékába húzódni, hanem rendszerint támadást indítanak, ha létszámban kevesebb tank támad, mint ahányan a védők vannak. Ilyen esetben ne vessük rá magunkat azonnal az erődökre, hanem – amennyiben ennek feltételei fennállnak – alkalmazzuk a megakasztásos taktikát a 4. rész: Földi harc taktikák/Tankcsata 1. pontjában leírt módon.
Ha úgy játszunk, hogy kizárjuk a visszatöltés lehetőségét, rendkívül hasznosnak tud bizonyulni az antigravitációs tank/rakétatorony2/lőtávnövelő kombináció (feltéve, hogy fajunk fejleszthet rakétatornyot). A 16-os lőtáv és a viszonylag erős tanktest/torony kombináció rendkívül hatásossá teszi a tankot mindaddig, amíg ellenségünk gépágyús erődökkel védi bolygóit. Nagyobb mennyiségben fejlettebb erődök ellen is bevethető. Godanokkal játszva 2 db ilyen tankkal – alkalmazva a 4. rész: Földi harc taktikák bevezetőjében foglaltakat – foglaltam egy olyan bolygót, amelyiket 4 db gépágyús erőd védett. Az egyik tankom odaveszett, a bolygó az enyém lett.

7. Egyéb észrevételek:

Csiki-csukinál célszerű legalább kettő, de inkább több hajóval részt venni az oda-vissza foglalósdiban. Egyrészt azért, mert az ellenség sikeres hajószabotázsait nem orvosolhatjuk visszatöltéssel. Így aztán, ha egy hajóval veszünk benne részt, amit egy ellenség kém felrobbant, miközben főflottánk a galaxis másik szegletében van, akkor az ellenséges főflotta végigrobog az adott szektoron és tucatnyi bolygót foglal, mire odaérünk. Másrészt, ha egy kisebb flottával veszünk részt a csiki-csukiban, akkor egy leválasztott hajóval kiiktathatjuk az ellenség felzárkózó, frissen legyártott hajóit, ezzel megakadályozhatjuk főflottája hízását.

A játékban mindvégig koncentráltan kell részt vennünk, a figyelem lanyhulása azonnal megbosszulja magát. Történt Godanokkal, hogy a Shinari főflottával történő megütközés előtt lepakoltam a tankjaimat egy közeli bolygóra azzal, hogyha veszteségeim lesznek a csatában, legalább a tankjaim megmaradjanak. A csatát végül veszteség nélkül abszolváltam, majd annak rendje szerint megfeledkeztem a lepakolt tankjaimról. Elhúztam a peremvidékre további Shinari bolygókat felderíteni. Amikor felfedeztem az utolsó három bolygóját, jöttem rá, hogy a tankjaimat ott felejtettem néhány bolygóval arrébb. Közben egy ellenséges kém fellázította egy bolygómat. Naná, hogy azt, amire a tankjaimat lepakoltam. Mehettem a fél galaxis távolságban lévő gyártó bolygómra újabb adag tankért. Naná, hogy ezalatt gyártott le egy hajót, amivel foglalni kezdte a védtelenül hagyott peremvidéket. Ezek a szituációk egy visszatöltéssel lazán orvosolhatók lennének, így viszont szívás van, ha nem koncentrálunk eléggé.

87 megjegyzés:

  1. Üdv! ( én nem az előbbi névtelen vagyok).
    Lenne egy problémám a shinari kémek bevetése c. skirmish játékkal.

    Egyszer még régen amikor elkezdtem a lehetetlen módokat végigvinni, a kezdet kezdetén megcsináltam. De tiszta szerencse volt. Úgy értem simán fellázítottam az összes ellenséges bolygót, gond nélkül:).
    Aztán a végére már olyan erős lettem flottában is hogy a maradék kormányok nem okoztak gondot.

    Én is úgy játszom e blog elolvasása nélkül is, hogy mentek állandoan. De ez most azt csinálja, hogy amikor visszatöltöm, és valahogy sikerülne megoldanom, a godan hadat üzen mindenhogy és bukta a játék...

    Az sem zavart most az előbb, hogy a másik két fajjal éppen hadban álltam ( antari és toluen) mert éppen győzelemre álltam elellenük egy visszatöltött bukta után.

    És a godant nem lehet megtámadni, mert alapból mega tankokkal védik a bolygót, a játék elején. Az az egy eset szerencsés lázításos volt ellene( vszínüleg ha a godant legyőzöd, már nagy valószínűséggel nyered a játékot) de most megöli az összes kémemet, még a 25-30felettiket is elsőre lekapcsolja.

    Flottába meg verhetetlen, még hajó manipulálós cirkálóval is (4db ot sikerült összehoznom, és az már elég a nyeréshez a lehetetlen módban:).

    Egyszerűen godan ellen nem tölti be a csatát, hanem leszimuzzacsak. Pedig be van kapcsolva hogy harc legyen....
    Antari ellen működött is ez visszatöltés után mert 2x annyi hajója volt; mint nekem....

    és nehéz korvettek.... nekem meg csak simák de paralizátorral.( 3 versus 6 ellen).

    És a többit is kiadta rendesen. Megjegyzem még, hogy ember ellen sem adja ki.....

    Esküszöm, a védd meg a toluent ehhez képest nyári táborozás.... Vagy a toluenes küldetés is tök simán megcsinálható....

    Persze előtte sokat olvastam a témáról+youtube videóztam.....de konkrétan erről a küldiről nem találtam....(talán nem véletlen-:D.:).


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van néhány bug a játékban, ami ellened dolgozik. Tankcsatáknál mikrózgatás közben is van, hogy elkóvályog a tank pl. sokat forgolódik és addig lőtávolba ér az ellen. Vagy van mikor a bolygó alját nem látod a radaron és ott van az erőd és nem tudod ráküldeni a tankjaidat, így lerombolni sem. Nincs más megoldás mint visszavonulni és szimulált csatával megcsinálni.
      Kémeknél is néha mintha csalna a játék, pl. simán kinyírja a magas harc skillű és beszivárgó támadókémeket, akkor is 20-as szint felett van és 30 feletti pont van a harcon meg a beszivárgáson is.

      Törlés
    2. "a bolygó alját nem látod a radaron és ott van az erőd és nem tudod ráküldeni a tankjaidat"
      Állíts a kameranézeten és látszani fog az. :)
      A tankcsatákat én eleve mindig felülnézetben vívom meg. Így nem takarja tankot épület és a távolságokat sem torzítja a perspektíva. Ideiglenesen olyankor szoktam megdönteni a kameranézetet, ha a hegyek magasságát és meredekségét kell felmérnem egy magaslati csatához.

      Törlés
  2. Ui: OLyan, mintha szándékosan megváltoztatná a mintát, vagy algoritmust vagy mit, és nem tudok ellene mit tenni....

    Mindig mást csinál, ha én mást csinálok. Szerintem ez így még a lehetetlen módnál is nehezebb játék.[ De általában a godan v ember hadüzenettel megoldja a problémát].

    Jó éjt mára-.D egész nap ezzel a küldivel szórakoztam....
    Egy másik lehetetlen módot kívittem tegnap 3 ó alatt...
    Ezt meg harmadjára se....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dávid! Nem tudom, hogy mi lehet nálad a gond, miért nem engedi a program az űrcsata lejátszását. Nem lehet esetleg, hogy bár a szimulációt kikapcsoltad, de a lerohanást nem és a Godan flottánál megvan az ötszörös erőfölény? Ha nem ez van, akkor valami programhibára tudok gondolni, én még ilyennel nem találkoztam.
      A küldetés amúgy a Godanokra van kihegyezve. Mivel hat kiépült bolygóval és sok pénzzel indul a játék, én a következőképpen kezdtem.
      1. A 3 kolonizálót eladtam.
      2. Van egy 200%-os gyártási kapacitású bolygó, azt kineveztem gyártónak, a prioritását megemeltem, az adóját visszacsippentettem.
      3. A többi bolygón felépítettem annyi űrhajólabort, ami elég a cirkáló kifejlesztéséhez és ugyanannyi tanklabort.
      4. A kémeket kémelhárításra küldtem, egyet kiválasztottam és elküldtem 5. szintű kiképzésre néhány alkalommal. A szerzett tapasztalati pontjait mind beszivárgásra adtam.
      5. A gyártó bolygón időközben felhúztam egy űrhajógyárat és egy tankgyárat.
      6. Cirkáló kifejlesztéséig legyártottam két kerekes tankot, mást nem gyártottam. Időközben a Godanok hadat üzentek az Iberonoknak.
      7. Az első hajómanipulálós cirkáló legyártása után azonnal nekiugrottam a Godanoknak. Elfoglaltam négy kisebb bolygójukat, illetve egyet, amit csak erődökkel védett fellázítottam tankokkal (4. rész: Földi harc taktikák/lázadásszítás tankokkal). Több bolygót ebben a szakaszban nem tudtam foglalni, mert tankokkal és űrbázissal is védte. Ekkor beálltam védekezésre. Hamarosan meg is jelent a támadó flottája, ami 9 (nehéz) rombolóból és 4 paralizálós korvettből állt. Nekem még nem volt fegyverzavaróm, csak ECM-em. A visszavonulós/mentéses taktikával kiiktattam a főflottáját. Ezt úgy csináltam, hogy a csata megkezdésekor azonnal elkezdtem a hátrálást. Ha a hajómanipulálóm előbb feltöltődött, mint az ellenség paralizálói, akkor tüzeltem az egyik korvettjére és vettem a nyúlcipőt. Ha az ő paralizálója töltődött fel előbb, akkor is volt még esélyem a hátrálás miatt, hogy mire a paralizáló felhő utolér, feltöltődjön a hajómanipulálóm. Ha így volt, akkor tűz és söprés. Ha paralizált, az sem volt tragédia, mert a hátrálás miatt elég messze kerültem tőle, hogy a bénulás elmúltáig ne érjen utol. Amint a bénulás elmúlt, a hajómanipulálóm befejezte a feltöltődést, tüzeltem és visszavonultam, mire jöhetett volna a második paralizálós csapás.
      Ha idáig eljutsz, akkor már nagy baj nem lehet. A többi faj normál ütemben fejlődik, csak a Godanok ilyen brutálisan.
      8. Ezután kikapcsoltam a földi harc szimulációt és lerohanást is és találmányinfó szerzés céllal (7. rész: Kémkedés/Támadó kémek/Harmadik módszer) megtámadtam egy olyan bolygóját, amit megatankokkal védett. A csata után a támadókémemmel megszereztem a megatank terveit és azonnal gyártani is kezdtem. Közben ki kellett fejlesztenem a lánctalpas tankot és az antigravitációs tankot, hogy fejleszthessem a lézer- és nehéz tornyot, illetve a lebegtetőt.
      Innen már csak idő kérdése a végső győzelem, nekem ez 2348-ban jött el.

      Törlés
  3. Védd meg a Toluent egyszerű, ha nem a klasszikus séma szerint játszod, ahogy azt a játék írói gondolták. Úgy tényleg lehetetlen ,emrt másfél éven belül kb. jön a krahen a brutál flottájával és lenyomja a Toluent mint a bélyeget.

    De úgy sima ügy, hogy rögtön az elején gyártasz egy kolonizálót, kolonizálsz egy jó messze lévő bolygót és azonnal nekiadod a Toluennek. Majd foglalsz annyi bolygójukat, amennyit bírsz mielőtt a Krahen megteszi.
    A Krahent nem érdekled nem fog megtámadni. Bolygó van sok, űrhajó laborokból kell 8 majd Korvett+mk3-as hajtómű utána két lábbal a tankokra, antigravitációs min. lézerágyú és lőtáv növelő, de simán lehet mega tankig elmenni, majd mikor már gyártod a megatankokat nehéz korvett fejlesztés mk4-es hajtómű és napalm bomba. Így már lazán támadható, a napalm bombával ki tudod nyírni az űrvédelmi ágyúkat is, a tankajid erősebbek gyorsabb vagy így űrcsata nem lesz. Bolygóidat meg simán tudod védeni úgy, hogy raksz egy tankot mindegyikre, jó esetben elkezdi kergetni a flottádat, de mivel gyorsabb vagy utol nem fog érni ,de legalább leköti addig. Vagy átmegy csikicsukiba és akkor ugyanaz 1 hajó egy tank csikicsuki főflottával foglal. Ha túl sok erőd van a bolygón akkor vagy több rohammal veszed be vagy szétlősz mindent az erődök körül és akkor fellázad. Néha azért figyelni kell hogy toluent ne találja meg, szerencsétlen esetben nem sikerül elég messze bolygót találni tőlük és sikerül nekik, akkor adni kell nekik mégegy bolygót

    VálaszTörlés
  4. Másik küldetés, a sokadosdjatok ,ami nehéznek van írva, de az sem az, nekem simán ment. A bolygón nincs-re az adó az elejétől, és egy tankgyár. A másik bolygón 3 épületlabor, minden más labort el kell adni, ha kell adót is emelni, űrbázisokat is elaedtam, nem kell az. Stadion naperőmű, bár kifejelszt ezeket a célbolygón fel is épít. Tankokat végtelenítve gyárt. Ha megtámad akkor a tankok visszaverik a támadást gond nélkül, a másik bolygót be lehet áldozni, sőt ha azt támadja meg is semmisítem mielőtt odaérne, eladok róla minden épületet egy kis lakóépületet meghagyok hogy el tudja foglalni. Mentegetni kell, hogy épületeket szabotál ne legyen baj. Megtörtént, hogy felrobbantotta a Stadiont és akkor leáll a népességnövekedés ameddig fel nem épül újra és bukta. Ilyenkor mentés visszatölt és variálás a kémekkel.

    VálaszTörlés
  5. Üdv! Én a sokasodjatok küldetést úgy csináltam meg, hogy lerohantam mind a 3fajt.....

    bejött!. mert egyszerűen nem tudtam feltornázni a népet annyira/olyan magas lélekszámra és valóban, kémezik is.

    Amíg 3 ellenséges faj nem húzza fel a rakétás erődjeit, a két kerekes tankoddal sebezhetőek lesznek. És az a legjobb az egészben, h 3 ból 2 faj bolygója látszik a térképeden is.

    Csak addig kell elfoglalni, amíg még nem kolonizál, mert akkor bukta van-:( [ nálam már elkezdte építeni a Főépületét, de nem volt nagy gáz még akkor sem].

    Embert lekémkedtem a bolygó helyére ( flotta és a kémképzés egyszerre ment:) és így végül ők buktak el utoljára.

    -:DDD.
    Amúgy Ki van kapcsolva a szimu és be van a lerohanás....
    Az űrcsatáknál. 4 Hajómanipulátoros NC-vel pedig vernem kéne.....[simán].

    Védd meg a toluennél pedig űrbázisokat gyártok ezerrel. igaz, hogy nincs sok időd, viszont van bőségesen munkás, energia s pénz is.....persze a fegyverzetet fejleszteni kell hozzá, mert le fogja szimuzni és akkor bukta.

    Hagytam, hogy befoglalja a két toluen bolygót, de előtte egyet adtam neki távolabb, amit a Kra'Hen nem látott.
    És amit a Krahen nem lát, azt nem is ismeri.

    [lévén kémkedésre képtelen faj].
    Mit gondoltok?.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a Krahennél ezt kell kihasználni ,hogy nem tud kémkedni így amit nem fedez fel azt nem látja. Arra kell vigyázni csak hogy szét kell néha nézni a környéken, mert úgy keresi a Toluent, hogy bolygókat kolonizál, le kell csapni mégazelőtt az új bolygóit ,hogy felépülne a főépület. Máshogy szrtem nem is lehet megcsinálni.
      Űrbázisokkal sosem játszok, nem sokat érnek, inkább először tankokra gyúrok. antigravitációs tankokkal már neki leeht esni. Addig elmész gyártod őket közben tornyok és lőtáv növelő fejelsztése, majd az mk3-as hajtómű fel a rombolókra és 3 tankkal nekiesni. Minden bolygót bezúzhatsz, amit nem véd ágyúkkal, ha sok az erőd akkor szétlősz mindent lőtávon kívül és visszavonulsz. Fellázad a bolygó. Az ágyókkal védetteket meg majd ha elkészül a nehéz korvett 2-t legyártasz napalm bomba rá és kész. Mk4-es hajtómű is mehet és akkor biztosan nem fog utolérni akkor sem ha addig eljut az mk5 szintre.

      Flotta sebességből ja lehet következtetni ha csak 12 akkor még biztos vannak romboló kategóriájú hajók is max. mk3-as hajtóműve lehet ugyanis. Ha 14 akkor már csak korvett vagy jobb. Ha 16 akkor meg csak cirkálók. Sőt hirtelen is megugorhat amint legyárt úgy 5-6 korvettet eladja a rombolóit, amit kezdéskor kap, és ugrik a sebesség eggyel feljebb. Cirkálóknál dettó.

      Törlés
  6. .....Akkor már értem mi volt a baj....nem kapcsoltam ki az űrharcnál a lerohanást.....mind2-t ki kell??

    Amúgy nekem ,mind mondottam 4 hajóm volt hajómanipulátoros nc-k, neki meg 25 nem tudom mi, de minimum korvettek lehettek, mert 14 es sebeséggel rendelkeztek.

    Amúgy azt imádom, hogy pusztán a sebességéből meg lehet állapítani az ellenek, hogy milyen erős lehet a főflottája....ilyen apróságok vannak a játékban_:).

    No majd most már lejátszom így.
    Amúgy egy apró kérdés. Ha úgy el lehet lopni a találmányt ahogyan írtad info szerzés nélkül; és a mega tankja kellett, ahhoz nem kell kifejlesztve legyen neki v. neked a többi is?

    Mert akkor azokat is el lehetne lopni?.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kémkedésnél volt írva, hogy vagy megnemtámadási szerződést kötsz vele és akkor látod milye van ( lehetetlen szinten nem fog belemenni) vagy harcolsz vele és látod vagy találmányinfó szerzés. Lehet zsákbamacskázni ha küldöd találmányt lopni ,de ritka eset ,hogy értékeset lop el látatlanban.

      Törlés
    2. "Akkor már értem mi volt a baj....nem kapcsoltam ki az űrharcnál a lerohanást.....mind2-t ki kell??"
      A szimuláció és a lerohanás nem ugyanaz.
      A szimuláció esetén a csatázó felek erejétől függetlenül elvégzi a matekot a program. Az egyik flotta győz, a másik megsemmisül.
      A lerohanás ettől annyiban tér el, hogy a program összeveti a flották tűzerejét és ha a különbség ötszörös vagy több, akkor szimulálja a csatát, ha a különbség kevesebb, akkor a játékosra bízza a csata lejátszását.
      Ezért kell mindkettőt kikapcsolni, ha erős ellenséggel akarsz megküzdeni.

      Törlés
  7. Amúgy még egy dolog. Én úgy szoktam fejleszteni a játékban, hogy először az adott hajótestet fejlesztem ki.

    És rá pakolom a felszerelést. Mert drága és hosszú idő kifejleszteni a hajókat. A többihez képest.

    Meg ha már lejött a gyártósorról, de véletlenül/ v még nem volt kész a cucc hozzá, többszöröse is lehet a felpakolása rá, mint amennyibe maga a hajó kerülne.

    Ez különösen igaz űrállomások esetében. Tegnap jól megszívtam véletlenül nem építettem át mire elkészült 12 db Harci űrbázis és potom 600k creditbe fájt....

    Ebből egy hadsereget lehetne létrehozniXD....[ha nem figyelsz, jól megjárod...g.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyes a felszerelést lehet a gyártással együtt is fejleszteni. Tankoknál külön jó, ha először a lánctalpast fejleszted ki vagy ha engedi a játékhelyzet a jobbakat és és elkezded gyártani ha be kell vetni harcban már le lesz gyártva a fogadóbizottsága az ellennek ,csak fel kell szerelni. :) Hajóknál dettó nehéz korvett alatt nem is érdemes gyártani ha nem muszáj, addig célirányosan fejleszteni majd ha már gyártod mehet pl. tetra lézer, energiapajzs, ami olcsó aztán fokozatosan más is, torpedó, nehéz torpedó, erősebb lézerek, ECM ( ez a legdrágább) felszerelni csak harc előtt. Krahen hadjáratnál van az általában, hogy a Chakarg első flottáját ECM nélkül kell leírtani ,mert nincs pénz feltenni. Egyiket le lehet vagy kikerülve bolygóra menni és amint elfoglaltad megsemmisíteni épületek eladásával és lesz pénz ECM-re.

      Törlés
    2. Én úgy csinálom, hogy amikor kifejlesztettem azt a hajótestet, amit célul tűztem ki, azonnal elkezdem gyártani. A gyártással egy időben elkezdem fejleszteni a felszereléseket. Először mindig a legdrágább felszerelést fejlesztem (ECM, fejlesztett ECM, harci számítógép, paralizáló, hajómanipuláló, hamvasztósugár, tanktároló, tanksiló, napalm bomba). Értelemszerűen ez egyrészt fajspecifikus, másrészt a hajóosztálytól is függ, pl. fejlesztett ECM-et akkor veszem előre, ha csatahajót gyártok, mert más hajókon nem használom, mivel nem csereszabatos a fegyverzavaróval. Ugyanígy harci számítógépet akkor veszem előre, ha a hamvasztósugár miatt szükséges, mert önmagában nem használom a hajókon.
      Ezután fejlesztem a pajzsokat és hajtóműveket, illetve ha olyan fajjal játszok, amelyiknél használom (pl. Antari), a mezonágyút.
      Amint valamit kifejlesztettem, azonnal megy fel a gyártás alatt lévő hajóra. Általában a költési limitet ilyenkor feltolom 12400 creditre. Ennyi tartalékolt pénz elég ahhoz, hogy három legyártott hajóra azonnal fel tudjam rakni a frissen fejlesztett pajzsot, hajtóművet vagy lézert.
      Amennyiben olyan fajjal játszok, amelyik dupla pajzsokat használhat, ott előre hozom még az energiapajzs (nehéz cirkálónál és csatahajónál a kinetikus pajzs) fejlesztését.

      Törlés
  8. Kíváncsiságból nem töltöttem vissza a mentést és megnéztem, hogy ilyen hátránnyal is meg tudom-e csinálni a könnyü szivvel c. küldit....

    Amúgy egy megfigyelés. nem csak erődök ellen nem műkszik a paralizátor/hajó manipulátor; hanem az űrbázisok ellen sem.....

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    MÉg egyszer köszönöm szépen a sok segítséget~.
    Amúgy azóta játszom vele ,mitóta kb. kijött, de ezt nem tudtam-:(.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Ez a blog azért jött létre, hogy segítsen más játékosoknak. Ha valakinek problémája adódik egy játékszituációval, kérdezzen nyugodtan. Aztán vagy tudja rá valaki a választ vagy nem. :)

      Törlés
  10. Sziasztok! No végre Péntek, van, így belevághattam-:).
    Hát, egy vicc osztály az egész küldetés....[kémek bevetése].

    Először is egy tipikus példa reá: A gépágyús erődjeid nem sebeznek semmit az ellenség mega tankjain. [szinte semmit, pontosabban].

    Viszont ha te támadsz mega tankokkal; sz@rrá lő....[bocs a káromkodásért, de 3óta játszom vele mióta hazaértem és csak most sikerült győznöm.....].

    szintúgy sima, egyszerű gépágyús erődökre. El kellett lopnom az Ion tornyot a mega tankhoz( amit szintén elloptam a godanoktól) mivel nincs a fejlesztési fán egyáltalán!.

    Példa a tankveszteségekre: utolsó előtti bolygóján; ami gyáros volt, buktam a 40 mega tankomból 15-öt....[igaz,ami igaz; h javult az arányom, mert akkor már lézeres erődjei voltak; és szerencsém volt mert jött az utánpótlás útban egy másik flottával].

    Mindenképpen ajánlatos rakétazavarót rátenni és ion tornyot különben csak mészárszék leszel maximum....
    És minimum 10-14 hajóval érdemes támadni, mert annyi tud csak hordozni olyan sok megát....

    A másik dolog a kémek.Tuti, hogy csal a program....
    Majd pont éppen akkor lázítja fel a lehető legtávolabbi bolygódat sikeresen az ő oldalára....(még ha kalóz lenne, az elmenne:) amikor te éppen rohamozod a hátsó udvarát.

    És véletlenül éppen abban a másodperces szünetben, amikor éppen visszatér a kémed.... Már annyiszor csinálta meg, hogy a végén nem volt kedvem visszatölteni a mentést és hagytam flottát reá....Így tulajdonképpen 3 flotta voltXD.....( és hiába figyeltem oda, egy-két másodpercről beszélünk....:)

    Egy támadó, egy kisegítő (escort) és egy hazai védő ( home fleet:).

    No de az a lényeg, hogy megvan csinálva. Amúgy előre számoltam/számítottam a legmocskosabb dolgokra is, így sikerült túljutnom rajtuk.....

    Jó éjt nektek_:).
    Ui.: Egy megjegyzés:Kíváncsi lennék, hogy ugyanez a küldetés milyen lenne, ha Kra'Hennel kezdenél Shinari helyettXD....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A program sokszor csal kémkedésnél meg máshol is. Tele vagy fullos védőkémekkel grafikon szerint is vastagon erősebb vagy mégis betalál több szabotázs is, kémvadászol és csak gyenge kémeket nyírsz ki. Te meg bár jóval erősebb vagy alig van esélyed bolygó és birodalominfó szerzésen kívül másra, még alakváltókkal sem, pedig azokat elvileg fel se kéne ismerjék ,hiszen mindig más alakot öltve megy. Még az se lehet mint esetleg a többinél ,hogy mint a viccben négert küldenek a szovjetekhez az amcsik kémkedni. :)

      Gépágyús erőd nem ellenfél a Mega tanknak ,de csak ha van lőtáv növelő meg iontorony is. Oldalról nekimenni és két szélső tornyát kilőni először.

      Emlékszem mikor még nem volt patchelve a játék az eredeti verzióban az erődök lőtávja jóval kisebb volt, lézerágyús lánctalpassal is tudtad osztani úgy a gépágyús erődöt ,hogy csak két toronnyal ért el. Sőt a Shinari verhetetlen volt űrharcban mert fel lehetett rakni egyszerre a hajóra a hajó álcázót és a fegyverzavarót. Egy hajód volt amin mindkettő fentvolt, kikapcsolt fegyverekkel beküldted a flotta közepébe és esélytelen volt.

      Törlés
  11. időlimit: 15órától csináltam este 7 óráig....

    VálaszTörlés
  12. A kémeknél pedig minden kém kémelhárításon volt, kivéve egyet, akit változó kiképzési küldetésekre küldtem el....

    És mindig megállítottam az időt, amikor halottam meg láttam, hogy visszaér....

    VálaszTörlés
  13. Skirmisht milyen beállításokkal szoktad játszani? Bolygók száma, pénz, technológia, ilyesmik. Én általában az emberek hadjáratával játszom, de lehet beújítok majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehézség: lehetetlen vagy nehéz
      bolygók száma: 99
      Tech. szint: al ( legkisebb)
      Fajok: 8
      Induló pénz: 50 ezer
      lakosság: legkisebb


      Ha szereted a kihívásokat akkor ezt próbáld ki:
      Faj: Antari, nehézség: lehetetlen lakosság: legkisebb Bolygók: 20 Fajok:8 Al tech szint és 10 ezer credit induló pénz. Ha rájössz a csízióra akkor nem nehéz ha nem jössz rá akkor igen A végjáték meg attól függ mikor fedezed fel a Kraheneket.

      Törlés
    2. Népsűrűség: ritka
      Fajok száma: 8
      Bolygók száma: 99
      Nehézség: lehetetlen
      Induló pénz: 10000

      A fajok számával érdemes lehet játszani. Ha 8 helyett 7-et vagy 6-ot állítasz be, akkor hiába követed nyomon a kapitulált fajokat, amíg fel nem fedezed az utolsó fajt, nem fogod tudni, hogy mire készülj. Költs még kémekre vagy ne? Fejlessz bizonyos találmányokat vagy ne? Nem tudod, hogy a gép melyik fajt vette ki a pakliból.
      Bolygók száma. Minél több bolygót állítasz be, annál könnyebb a lehetetlen szint. Ennek oka, hogy a bolygók közötti kisebb távolság miatt lassabban terjeszkednek a térben az ellenséges fajok, így több időd van, hogy megerősödj. Ez persze átlagban értendő, van, hogy 99 bolygónál is túl közel kezd egy ellenséges faj.
      A kisebb induló pénz is neked kedvez. Az ellenséges fajok nem kolonizáló gyártásával kezdik a játékot, hanem a hadsereg és a földi védelem megerősítésével. Minél magasabb induló pénzzel kezdesz, annál hamarabb túl lesznek ezen az ellenséges fajok is és hamarabb kezdik meg a terjeszkedést.

      Törlés
    3. Hát, az antaris kihívás nem volt túl nehéz :D

      2340-re vége lett, rajtam kívül senkinek se lett sohasem több bolygója kettőnél.

      Eladtam a vadászaim, a pénzből futotta rá, hogy a kémemet elhárításra rakjam, felfejlesszem 10-s sebességre a hajóimat és lerakjak egy rakétás erődöt. Közben felfedeztem a Godan/Toluen/Krahen birodalmakat, utóbbi kettőt sikerült elfoglalnom, még mielőtt bármilyen védelmet építhettek volna. A hajójuk megindult felém, de ha leraktam a két tankom a volt bolygójukra és kikapcsoltam a rakétás erődöt a sajátomon, akkor indultak is vissza. Ezt addig játszottam, míg elbukták a birodalmat. Szóval én három bolygóval indultam, a többiek eggyel, cserébe rám támadt szó szerint mindenki a galaxisban. Shinarik bolygóját még be tudtam venni, mivel az ő bolygóján nem volt semmiféle védelem továbbra sem, de addigra a többi már bevédte magát. 4 bolygó kontra a maradék 4 faj fejenként 1 bolygóval. Mire kolonizáltak, már volt lánctalpas tankom lézer toronnyal és lőtáv növelővel, szóval ami bolygót megszereztek, az is az enyém lett. Onnantól meg már csak idő kérdése volt, míg a főbolygójukat is be tudtam venni.
      VálaszTörlés

      Törlés
    4. A legjobb az mikor már csak pár faj van és neked van 2 bolygód és minden kereskedő ott pattog. 3 épületlabor, kocsma és stadion kifejlesztése, adó nincs-re és egy ideig bekapcsolva tartani minden kereskedelmi központot és mell egy bank is. 4 kereskedelmi kp. + bank = 60 ezer credit/kereskedő és volt mikor libasorban jött az összes. Egy ideig had pörögjön a della, aztán kikapcs, amit muszáj gyárak, kutatóközpontok be és lehet költeni. :)

      induláskor minden faj kémközpontot épít, ami 8000 credit. a Krahen gépágyús erődöt. Ezért jó őket hamar felfedezni. Én úgy csinálom, hogy vadászokat és egy rombolót eladok, mk1-es hajtómű fejlesztés, rakétás erőd építése a bolygómra és az egy szem kém bolygóinfóra, és persze radarhatáron járőrözés. Minden bolygót lehet foglalni 2 kerekes tankkal utána meg kell semmisíteni, abból sok pénz jön be, a faj pedig vagy rádtámad ha tudja hol a bolygód, de 2 kerekes tankkal elbánik az erődöd vagy 90 nap után vége, flottát nem támad akkor nem ha látja. Krahen bolygó megtartható ha szerencséd van és hamar felfedezed, és sikerül úgy időzíteni ,hogy még éppen ne épüljön fel az erőd, mikor foglalod, ill. foglalás után ne érjen oda addig ameddig ez megtörténik. Innentől szokásso Antari taktika, tankokat fejelszteni, tanklaborok eleinte mindenhová, amennyi csak kell, lánctapas, lézer torony, majd amint megvan az 5 űrhajó labor korvett, utána antigravitációs tank, gyártásba vele, és tornyok és a lőtáv növelő fejlesztése. Ha nagyon nem bír magával valamelyik faj és támad, akkor pár lánctalpast gyárts le, lézertoronnyal megvédik a bolygót az erőd mellett. Aztán meg 1 antigravitációs/bolygó és védelem letudva hegyre felmenekülni vele és kész. Utsó pár fajt meg nehéz korvett és napalm bomba 1 elég, a bolygófoglaláshoz. ha felette trónol a flottája ( Krahennél biztos) akkor kolonizálj egy bolygót a közelében, hogy lássa és mikor megindul rá akkor foglald a bolygót majd mielőtt odaér a másikhoz add el az épülő főépületet. Vagy ha legyártasz még egy nehéz korvettet amit fullosan felszerelsz nehéz torpedó, napalm bomba, impulzus lézer, pajzs, akkor a flotta legyőzése sem akadály vagy csatatér széléig hátrálás és visszavonulás, majd ismét támadás ( ha elvett hajókat visszatölteni a mentést és újra), vagy az sem baj ha az egyik hajódat kilövik, marad 1 erősebb tankok foglalni a bolygót, tankokat kinyírod vele ha erőd is van rommá kell lőni mindent a környékén és megvárni ameddig fellázad.

      kémekre nem kell ( sokat költeni). Kémelhárításra ha épp nincs feladata fejlődik ha lassan is, ha szabotálnak mentés visszatöltése. Pláne ha sikerült kinyírni a Shinarikat, akkor nem nagyon kell kémektől tartani, sőt kereskedők is nálad landolnak. Ha meg csak a Krahen maradt akkor mind hozzád megy.

      A megmaradt faj(ok) az első irtási hullám után, általában őrzik az egy szem bolygójukat és néha kolonizálni próbálnak. Ezért kell mindig gyorsabbnak lenni és erősebb tankokkal rendelkezni. Kolonizált bolygót simán lehet foglalni, tankokat ott kell hagyni és nem tudja majd visszafoglalni.

      Törlés
    5. " Minél magasabb induló pénzzel kezdesz, annál hamarabb túl lesznek ezen az ellenséges fajok is és hamarabb kezdik meg a terjeszkedést."

      Nehézségi szinttől függetlenül valóban így működik az AI, komoly játék szóba se jöhet így, de ha kipróbálod, hogy könnyű szint, alacsny népesség, 99 bolygó, al-szint, és minden faj és 500 ezer induló pénz, akkor minden faj ész nélkül építi a rakétás erődöket és a rombolókat. Ráadásul könnyű szinten alapból 2 bolygóval indulsz, alapból van tankgyárad, alapból kapsz terraformálót és kolonizálót. Már az elején van 5 laborkapacitásod, vagyis a megkapot tank és épület labort kikapcsolva és még 2 labort építve alapból van 5 űrhajó labor, pénz is van mehet mellé még 4 tanklabor és 2 épület labor is. Közben felderítés, bolygók közül terraformálás, kolonizálás ( ha van 250%-os gyártás és 50% populációs nyilván azt ha nem egy 50%-osat terrázni. Közben kolinzáló építés, della van nem lesz gond. Mire a korvett kifejlődik már 2 bolygó kolonizálva árhajó laborral mehet a nehéz korvett is. Amint ez elkészül űrhajó helyett a tanklaborok bekapcsolása, mert építettél midig azt is. Antigravitációs tank kifejleszt ( közben 2 nehéz korvett gyártása). Antigravitációs tank után vissza űrhajóra és mindent a korvettekhez, hogy fullos legyen Gamma ágyúig az ágyúk, impulzusig a lézerek. Előbbiekkel nem okoz gondot több űrvédelmi ágyú sem utóbbi a sok vadász miatt jön jól. Nehéz torpedóig a torpedók ( flotta gyepálásra) pajzsokból a legjobbak ( ágyúk, hajók ha egyszerre vannak). Persze már lehet portyázni két meztelen korvettel és 4 meztelen tankkal is, védtelen bolygók ellen amiket frissen kolonizált jók, és valszeg flottákra is jó lesz ha torpedód már van. Amint a korvett felfejlődött tank vissza és nehéz toronyig és lőtáv növelőig el. Aztán jöhet a radarok ( vagy már előtte fejlesztetted a mélyűrig), hogy messzebbre láss. Egyik faj se lesz ellenfél, mert a legjobbak is ( ember) max. lánctalpas tankkal fog támadni ágyú toronnyal és nem lesz rakétásnál jobb erődjük, az meg nem ellenfél lőtávon kívül lehet kinyírni. Hajókból még a végén az utsó faj is nálam 2344 körül is csak rombolókkal támadt, hiperhajtómű 1-el ( te ugye közben a 4-est kifejlesztetted meg később a foton radart is. A végén már mivel Krahenekkel voltam az volt a fő gond, hogy az utsó fajokat nem tudtam deríteni azért kellett 10esével kolonizálókat gyártani hogy határon lévő bolygókat kolonizálni tudjam és így tudjak terjeszkedni. Cirkálót csak a foton radar miatt kellett fejleszteni ilyenkor még a Cheblon sem álcázza magát. Kereskedőből az elején sok jön 1 rombolóval lehet őket gyepálni. Agresszív taktika nélkül meg simán elvagy mint a befőtt addig ameddig mindent kifejlesztesz és vagy 6 bolygón gyártod tonnaszámra a csatahajót meg a megatankod akkor van csata mikor te akarod a gép sosem fog hadat üzenni és támadni, egymást sem fogják szinte soha, ameddig van kolonizálható bolygó. Ja persze valamikor a fejlődési potenciál közben mikor már sok bolygón torpan meg növekedés időt kell szánni, hogy bár,stadion, kifejlesztve legyen, mert itt nem tudod elorozni a többiektől.

      Törlés
    6. A gép ahogy néztem pláne könnyebb fokozatokon minden szart kifejleszt, amit lehet, és lineárisan építi a gyárakat. űrhajó, tank, épület sorrendben, eleinte 1 űrhajó laborral csak mk1-es hajtóművet tud fejleszteni, 1 tanklaborral csak az ágyú tornyot ( vagy azt sem), megépül a 2. űrhajó ha már épület is van és akkor fejleszt tovább, tetra lézer, majd 2. tank akkor lánctalpast, és 2. épület akkor már bár és nagy lakóépület. vagyis ameddig nem fejelsztett ki minden épületet ( mert akkor már 6-6-6 a laborok száma űrhajó-tank-épület) addig nem lesz nehéz korvettje sem és mivel nem kapcsolgatja ki és be a laborokat ehhez kell legalább 6 bolygó neki ha mindegyikre tud rakni 3 kutatóközpontot. Te meg ezért tudod legyorsulni űrban, mert eddigre neked már van 18 űrhajó laborod, és már cirkálókat fejlesztesz, avagy 10 tanklaborral már megatankot. Továbbmenve ha nem hódít birodalmat, már tankok közl is mindent kifejlesztett még a lézeres aknákat meg a többi marhaságot is, mire nekiláthat a nehéz cirkálónak, eddigre neked már tuti tucatszám vannak vagy már csatahajókat gyártasz.

      Törlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. @ Imperium Galactica 2

    Nem rossz ötlet kivenni pár fajt.

    Amúgy valóban kezdéskor rögtön elkezdenek lánctalpas tankokat gyártani, akármilyen korán is fedez fel van neki vagy 10 biztosan. Gondolom nehéz korvettet is, csak abból sokáig tart mire elkészül na meg vadászokat is gyárt, ami szintén időbe kerül. Van neki 100 vagy több is mindig, ami csak bosszantó mikor percekig tart néha mire lelövöldözi űrcsatában mindet, de szinte sosem okoz valós problémát.

    Sok bolygónál pedig többet lehet kolonizálni a felfedezés veszélye nélkül, volt mikor 9 bolygót is kolonizáltam, mire felfedeztek, máskor a másodiknál már sikerül

    VálaszTörlés
  16. Próbálkoztam különböző beállításokkal, az eredmény itt megtekinthető:
    https://www.youtube.com/channel/UCUPXVa4EtZmwqu-_42YMY-g

    Ha kevesebb faj van az egyértelműen a Shinariknak jó, több kereskedő jön hozzá és több bevétele van. 2 faj esetén mindegyik a birodalomban mászkál, az űrkikötő odavonzza őket. Mikor 2 fajjal játszottam Shinarival egyrészt fel sem fedeztek a végéig, másrészt sok volt a kereskedő és fullra tuningolt kémek és ment a fejlesztés dupla pénzen meg a gyártás is, mikor már 10 kereskedelmi kp+9 bank volt az induló bolygón amin a kikötő volt egy leszállás 300 ezer creditet adott. :)

    A végén az a fő baj és az volt 4 fajnál Krahennél is ,hogy radarhatáron belül sehol senki, így csak a kolonizálom a szélső bolygókat módszerrel lehet megtalálni. Mindkét esetben Godan maradt a végére.

    VálaszTörlés
  17. Üdv! Nem is gondoltam, hogy játszik még valaki ezzel a játékkal.
    Nem tudom, ti hogy oldottátok meg, nekem egy külön gépem volt/van, amin XP fut régi, Win7-en már nem elinduló játékokkal. Ahogy aztán kikerült a Win10-re patchelt működő verzió, azóta azzal játszok.

    Ami kérdésem lenne:

    -Pajzs + Bolygóvédelmi ágyú + Erőd + önmegsemmisítő. Felperzselt föld és húsdaráló taktikája, foglalt bolygókon használva. Ha az ellen vissza akarja foglalni a bolygót, nagy árat kell fizetni érte. Csinál ilyet valaki?

    -Önmegsemmisítőt úgy általában használtok?

    -Hajócsoportok. Azonos osztályba sorolt, de eltérő fegyverzetű hajók. Fegyver zavaró, anti ECM nem mindegyik hajómra kerül. Amelyiken van, annak gyengébb a tűzereje, a többinek gyengébb a pajzsa. Nekem bevált, de szerintetek van értelme?

    -A tankjaimon előszeretettel használok mind légi, mind lézercsapást, amiről itt nem is nagyon volt szó. Tudom, hogy tank-tank, ill. tank-erőd harcban ezek a gépek sokkal gyengébbek, de sokszor ilyesmire már nem is kerül sor. Szerintetek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A játékban a győzelem többféle módon elérhető. A leggyorsabb az agresszív módszer, amikor gyors fejlesztés után már legyártott két hajóval (Skirmish-ben nehéz korvettel) kimerészkedsz az űrbe és prédát keresel. Ilyenkor a cél a technológiai fölény birtokában a tűzerőben ugyan erős, de technológiailag elmaradott ellenség gyors leigázása. Ezzel a stratégiával (ha egy kis szerencse is párosul hozzá), még a legutolsó faj sem fog cirkálóval sem rendelkezni.
      Másik stratégia a megfontoltabb haladás, amikor addig fejlődünk, amíg csak lehetséges és fel nem fedeznek bennünket (szerencsés esetben egészen csatahajóig és megatankig) és csak akkor lépünk ki a komfort zónánkból, amikor már egész flottányi van legyártva ezekből. Ez lassabb játékot eredményez és az ellenséges fajoknak is több időt ad a technológiai fejlődésre.
      Főleg ennél az utóbbinál férnek bele alternatív (itt esetleg nem is tárgyalt) taktikák (mint pl. légi- vagy lézercsapás stb.).
      Hogy a konkrét felvetéseidre is válaszoljak:
      1. A játék olyannyira játszható, hogy a Steam-en a fejlesztők a Windows összes változatára kompatibilissé tették, sőt az Imperium Galactica első része, ami még DOS-ra íródott is tökéletesen fut Windows 10 alatt. Én napok óta azt nyomatom. Játékélménye mit sem kopott.
      2. Önmegsemmisítőt valamikor az elején próbáltam ki, de mivel negatív hatással van a lakosság moráljára, én inkább hanyagolom. Nézd csak meg a bolygó információs lapján. Megjelenik az önmegsemmisítőtől való félelem. A bolygókat inkább megvédem, vagy visszafoglalom. Ez akárhányszor megtehető, mert hódításkor nincs népességcsökkenés, mint az első részben volt.
      3. Az anti ECM-nek én sok hasznát nem láttam. Ezt is az elején próbáltam egyszer, de azt tapasztaltam, hogy az ECM-es hajók ugyanúgy eltérítik a torpedókat.
      Fegyverzavaró és ECM vegyes használata a flottában. Ezzel meg az a gondom, hogy míg az ECM hatóköre korlátlan, addig a fegyverzavaróé korlátozott. Viszont ha védeni akarom a fegyverzavarós hajóimat attól, hogy torpedókkal rövid úton szétkapja az ellenség, akkor úgy kell felállítani a flottát, hogy az ECM-es hajók legyenek előrébb. Ráadásul ezt a hadrendet mozgás közben is fenn kell tartani. Túl macerás, sok esetben (főleg, ha az ellenséges flotta mélységben is elhelyezkedik) lehetetlen vállalkozás, ezért én nem szoktam alkalmazni.
      4. Légi-, illetve lézercsapás. Változatosságnak lehet alkalmazni. Arra azonban figyelemmel kell lenni, hogyha időnként nincs kedved a bolygón szöszölni és átállítod a földi harcot szimulálásra, akkor nagyobb lesz a veszteséged, mintha iontornyot (antigravitációs tank esetén nehéz tornyot) alkalmaznál. Összességében elmondható, hogy leghatékonyabb az iontornyos megatank. Minden más variáció mutasson bár az információs lapon nagyobb tűzerőt, hatékonyságban alulmarad, akár lejátszod, akár szimulálod a földi csatát.

      Törlés
    2. Légicsapás jól jöhet akkor ha sok erőd van a bolygón és nincs sok tankod és az erődök egymás közelében vannak. A légicsapás pontatlan ,de ilyenkor jól jön. Mire ellövöd az összeset már legyengültek az erődjei. Ha pedig tankokkal és védi akkor ha beállnak az erőd mellé a tankjai a légicsapásra elindulnak feléd.

      Önmegsemmisítő max. hadjáratban ha a Krahen annyira erős lett hogy 200+ csatahajó + akár 2000 tankos flottával támad, és már mindent kifejlesztettél és belefér az önmegsemmisítő is. 1 tank a bolygóra mikor megtámad benyomod az önmegsemmisítőt és a tankjai is felrobbannak így lesz egy tank nélküli flottája ami a bolygókra veszélytelen, ameddig nem vesz fel tankot. Amúgy alapból minek önmegsemmisítő, ha megtartani nem tudod a bolygót te magad is eladhatsz róla minden épületet, jobban is jársz, mert pénzt kapsz érte.

      Törlés
    3. Én erődökre sem költök csak ha nagyon muszáj ( nagyon korán fedeznek fel), jobb inkább űrhajók fejelsztésére pénz költeni és űrből védeni a bolygókat. Ha hajók terén fölényben vagy akkor csak 1-2 hajós flotákkal kell levédeni a birodalmad határait, hogy ha jön a flotta támadni akkor mielőtt elérné a bolygót visszavedd.

      Még a patchek előtt lehetett Embereknél és Shinariknál fegyver zavarót és flotta/harci álcázót felrakni egyszerre a hajóra akkor ment az ,hogy volt 1-2 hajód ami így volt felszerelve, azt kikapcsolva rajta minden fegyvert beküldted az ellenséges flotta sűrűjébe a többivel meg ritkítottad. Aztán ezt kivették.

      Első részben is van pár trükk, ami segíthet a nyerésben. Én az eredetivel már nem játszok, csak a Java-ban újraírt Open IG-vel, belekerült több kényelmi funkció pl auto-építés és gombnyomásra hajók felszerelése a flottában. Idegesítő volt pláne a végjátékban mikor vagy fél óráig csak a kilőtt rakétákat kellett feltölteni meg az új fejlesztésű lézerágyúkat rakni a hajókra.

      Első részben a 3. pályán kezdődik igazán a játék, addig kell minél több pénzt begyűjteni, az elős pályán úgy kell időt húzni ,hogy megvárod ameddig elmegy a Garthog flotta a birodalmad másik részéig és csak akkor támadod meg. Ha túl sokat vársz akkor elhagyja a körzetet és bukod a játékot ( ezredes lebaszások is beleégtek az agyamba :). Második pályán csak a 2. vírusfertőzés után jelentsd az ezredesnek és mikor a végén megy a Garthog flotta a Romboló 2-vel csak az Achilles bolygónál támadd meg. Az OpenIG-ben bug, hogy csak akkor indul be a szintlépés előtti Garthog támadás ha minden épület meg van javítva az Achillesen, így ha a katonai kikötőt nem javítod meg akkor végtelenségig elhúzható. A sima játékban nem is javítod meg csak 49%-ig akkor már működik.
      3. pályán pedig el lehet csórni a mezonlöveget a világoskék fajtól, aminek látod a bolygóját. Rá kell többször támadni és minden lövegbe egyet belelőni, hogy épp megsérüljön, mert inverz módon működik az űrben 2% sérülés a bolygón 98%. Ez is bug. Ha visszavonulsz és újra támadsz egyből a földi csatát adja be. 2-3 rohammal bevehető a bolygó, az aknatelepítő gép elég brutális, meg van egy laktanya, de azt is el lehet csórni ha 88%-ig lövöd mert kapitulál. És ha ott a sérült mezonlöveg a bolygón akkor már te is építheted a saját bolygóidon is. Végjátékban pedig a Dargslanok elleni támadás akkor indul ha asszem a 25. bolygót is megszerzed, így 24-nél érdemes leállni és fegyverkezni kicsit kutatás-gyártás, legyen minden bolygón 5 mezonlöveg ( űrbázis ne, többet árt mint használ rakétázni fog és az eltérítés miatt a te lövegeid is sérülni fognak. 5 mezonlöveg + pajzs a pajzs csak azért, mert előbb azt lövik, így addig is lőheted a hajóit, amit egyesével fog küldeni. Ráadásul kőkeményen cheatelni is fog a végén, többször is végigvittem és mindig az ment, hogy mikor már csak 1 vagy 2 bolygója is van a többi meg az enyém akkor is ha levered a bolygó felett a flottát azonnal megjelenik egy fullos flotta újra, akár 2-3 alkalommal is zsinórban. Villámgyorsan legyárt egy full 3 csatahajó+ 25 cirkálós és tele vadászos flottát végtelenszer 1 bolygóval is. Az első részben a végjáték amúgy is nagyon unalmas és hosszú. viszont itt a bolygóvédelem egyszerűbb hiszen a tankok a blygóközi raktárban lehetnek és csak támadás előtt kell lepakolni a bolygókra, és bármikor lehet nem csak ha van hajód ami odaviszi.

      Törlés
    4. Én nemhasználok bolygópajzsokat meg űrvédelmi ágyúkat, szerintem totál fölöslegesek. A pajzsok arra jók, hogy elvonják a hajók figyelmét az ágyúkról, addig az űrvédelmi ágyúk meg lövik a hajókat. Viszont a játék vége felé, amikor már 2-300 hajós flották kergetőznek, semmit nem érnek a mezon ágyúk. Minimum úgy 50-60 darab kéne belőlük, de ennyi lakos meg nyilván nincs a bolygeszon.

      Az önmegsemmisítő a fentebb vázolt okok miatt nem javasolt, bár a gépi ellenfelet meg lehet szopatni vele, ha a tankjait egy ketyegő bomba-bolygóra rakja le, de mivel ez 99%-ban a végjátékban történik meg, ahol már nagy birodalmak csapnak össze 30-40 bolygesszal, maximum egy kis időt nyersz, mást nem. Emberi ellenfélnek pedig ilyen magas fejlettségi szinten és ekkora adóbevétellel lesz annyi esze, hogy kémműholdat rakjon a planéta mellé.

      Légicsapás + Lézercsapás = ezek hasznosak!!! Iszonyú sok fejfájást spórolsz meg velük és rengeteg tankod életét megmentheted. Viszonylag sok kell belőlük (20 légicsapás + 20 lézercsapás ha a bolygin sok az erőd), de brutál jók! Mivel a játékban van egy olyan bug, hogy a légicsapást a nemlétező vadászok is végrehajtják, így az ellenséghez képest behozhatatlan előnyt jelenthet.
      Fontos tudni hogy a légicsapás az ellenséges TANKOK ellen jobb, míg a lézercsapás az ellenséges ÉPÜLETEK ellen jobb inkább! Gépi ellenfelet könnyen le lehet győzni 1 db légicsapással is, ha megsorozod a tankjait, mielőtt arcvonalba rendeződnének vagy az erődökhöz bújnának, akkor megmérgesedik az ellen, és úgy ahogy vannak a tankjai, tök rendezetlenül, neked indulnak.
      De az is jó megoldás ha hagyod, hadd bújjanak csak az erődökhöz, és akkor rájuk tolsz 4-5 légicsapást. Az erőd is sérül, a tankokat meg szó szerint miszlikbe lövi! 50 Kra'hen tankból 4 légicsapás után maradt 6 sérült, lángoló tank...
      Lézercsapás pontosabb, ki kell tapasztalni, hogy lehet a pontosságát növelni, a döntött elölnézet miatt nehéz megsaccolni, kell 1 kis gyakorlás. Ha viszont jó helyre megy a lézeres, akkor az erődnek marad úgy 15% épsége...2-3 lövés nehéztoronyból is összedűti.

      Arra ügyelj hogy védekezésre NE használj légicsapásos meg lézercsapásos tankokat, ugyanis ha nincs a bolygó felett a flottád (és ha téged támadnak, akkor 100% hogy nincs) akkor egy fingomnyi kis lézertoronnyal kell szembeszállniuk a sokkal erősebb ellenségekkel szemben.

      Törlés
    5. Skirmish-nél ritkán kell űrvédelmi ágyú, sőt nem is kell. Ha idejekorán felfedeznek akkor erődökkel eredményesebben lehet védekezni, gyorsan kifejlesztve a gépágyús erődöt. Gondolok arra ha a 2. bolygónál már felfedeznek és még nehéz rombolód sincs, akkor nem marad más mint gépágyús erpődre menni épület laborokat építve és minden bolygóra felhúzni egyet majd mellé később mégegyet, és azzal átvészelve az időt ameddig sikerül tankokat fejleszteni majd később hajókat.

      Hadjáratban viszont az űrvédelmi ágyúkra lehet szükség, Shinariknál és Kraheneknél is van olyan, hogy a kezdésnél 1 éven belül üzenet jön, hogy kalózflotta jön vagy ismeretlen űrhajók jönnek. és a flottára mennek. A kalózflotta meg 9 hajóból áll és van benne 3 nehéz romboló is. Ja és persze nehéz lézer. 3 meztelen rombolóval alap lézerrel nincs esélyed, csak az marad ,hogy visszatöltöd a mentést a játék elejéről és építész 5-6 űrvédelmi ágyút és egy pajzsot. Űrcsatában meg mindig a nehéz rombolókra ill. al egerősebb hajókra célzol, a pajzs lefoglalja a támadókat 2-3 lövésig kb. aztán jönnek az ágyúk. 5 ágyúval sikerült a 9-ből 6-otk inyírni és a nehéz rombolókat. Egyik romboló eladva 2 rombolóval csata a rombolókkal hátrálva ha efogytak az ágyúk visszavonulás a pálya széléről a maradék 2-3 hajót meg úgy kell kinyírni ,hogy rátámadsz lövöd majd visszavonult.
      Később már nem kell lesz épkézláb hajód na meg védekezni jobb tankokkal mint erődökkel

      Törlés
    6. A légicsapás meg lézercsapás játszadozni jó, egy kis színt visz a játékba, de igazából nincs olyan gép által irányított bolygó, amit 20 iontornyos megatankkal ne lehetne bezúzni. Kivéve persze, ha az ellen menekülés közben lepakolta a főflotta tankjait. A MI max. 5 erődöt épít egy bolygóra és max. 10 tankot gyárt. Ezek 20 iontornyos megatankkal bezúzhatók. Ráadásul az iontornyos megatank védekezésre is ideális. Utóbbi időben már unom a földi csatás szöszöléseket, ezért, amikor a főflottában a megatankok száma eléri a 30-40-et, át szoktam váltani a földi harc szimulálására. Ahogy fogynak a tankjaim, leválasztok egy-két hajót, elnyargalnak a gyártó bolygóra tankokért és húznak vissza a főflottába. Az újonnan legyártott hajók is tankokkal feltöltve érkeznek. Így földi harcot csak a játék elején és közepén vezénylek személyesen, a játék végén már pörög a bolygófoglalás.

      Törlés
  18. Épp tegnap döntöttem rekordot a védd meg a Toluent küldetésben 2309 nap ha jól emlékszem. Szokásos taktika, hajókkal el a Nehéz Korvettig, közben kolonizáló gyártás, egy bolygó messze kolonizálva Tolueneknek adva, utána Nehéz Korvett után antigravitációs tankokig fejlesztés, addig legyártottam 2 db. hajót, 200%-os bolygóra épített hajógyárakkal, amint készen volt az antigravitációs, máris gyártás másik 200-as bolygón több tankgyárral közben tornyok fejlesztése és a lőtáv növelő. Nehéz torony, lőtáv növelővel közben a hajók legyártódtak minden bolygóra raktam 1 tankot, majd napalm bombát és hajtóműveket fejlesztve ( mk4-ig) és tankokkal tele megtámadtam a bolygóit a Krahennek eleinte rakétás meg gépágyús erődjei voltak max. 1-2 azokat be lehetett zúzni 1-2 tank veszteséggel max. ő csak az alap ágyú tornyos tankjaival támadt. Vége felé már lézeres erőd és rakétatornyos tankokkal jött, előtte még lett lézer tornya, de azt még ki lehetett védekezni. Ha nem si tudtam bezúzni a bolygót a tankokat igen és ha volt tankgyár rajta azt is meg a főépületet is, hogy ne építhesse vissza azonnal. A végén már volt vagy 8-9 nehéz korvettem amiben elfért akár 18 tank is, azzal már mehetett a szimulált zúzda, mentéssel előtte, mert mikor tankbukás lett a vége 5-6 tanknál. Akkor erődök környékén szétlőni mindent taktika, vagy fellázadnak vagy lelassul a fejlődésben. Radarokat kellett még menet közben fejelszteni, hogy tudjak deríteni hol vannak a bolygói.

    Szimulált csatánál egyértelműen a legerősebb tanktorony és lőtáv növelő a legjobb a matek szerint az adja a legtöbb tűzerőt, ez így van, tapasztaltam én is nem egyszer. A végjátékban sokszor minden szimulálásra van állítva, lásd. flottáját megsemmisítetted már, 1-2 hajós "flottákkal" szórakoztat meg 1-2 tankokkal ill. 1-2 űrvédelmi ágyúval védett bolygóval. Űr és földi csata szimulálásra és sorban neki a bolygóinak egy sok tankos flottával, és egy vagy több kisebbel partvonalon figyelni, hogy ha megindul egy bolygód felé akkor ess neki ill. ha foglalt akkor legyen bennük pár tank ,hogy azonnal visszafoglalhasd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az szép, nekem 7200 nap. Mondjuk én nem töltök vissza és nem használok ki jó pár kiskaput sem.
      Visszavágónál milyen stratégiát használsz?

      Törlés
    2. Visszavágót nem találtam a listában, melyikre gondoltál?

      A Gyűrű királyát tegnap este megcsináltam ,az sem volt nehéz, elsőre ment.
      Tankfejlesztéssel kezdtem fullos Mega tankok Ion torony+lebegtető+ lőtáv növelő.

      Azonnal mindent kifejlesztettem és gyártottam a mega tankokat majd raktam egyet minden bolygómra. Mindhárom faj bolygót támadott, de max. lánctalpas tankjuk volt és lebegtetője csak a Godannak. Így hegyre menekült 1 db. mega tankkal meg tudtam a bolygókat védeni.
      Tankok után azonnal űrhajók Cirkálóig mentem, paralizáló, impulzus lézer, mágneses pajzs. Amint megvolt 2 nekiestem a Cheblonnak, nem ellenfél max. rakétás erős és tankok, elfoglalt bolgyón otthagytam egy tankot. Az Antarik is max. lánctalpas tankkal jöttek, ahogy a Godanok is. Max. rakétás erőd. Antariknál kell vigyázni arra, hogy ameddig nincs mk5-ös hajtóműved addig ne menj a közelébe, mert ha meglátja a flottádat akkor rátámad, hiszen gyorsabb mint te a 3-as hajtóműves rombolóid.
      Videó itt van róla:
      https://youtu.be/G2zqcYQmFGE

      Törlés
    3. Letölthető volt a játékhoz még régebben 3 extra küldetés, egyik szívatósabb, mint a másik. Ha eddig nem ismerted őket, akkor sok sikert :D

      https://mega.nz/#!hZohgBjQ!Fh108RXGWVj7YJUbHIz3O3-Z9Q22-6gQffTgjZGNsA0

      Törlés
    4. Köszi, meg fogom nézni.

      Megcsináltam közben a villámháborút is csak szarul volt beállítva a program így csak hangot vett képet nem.

      Szokásos taktikával kezdtem neki, két lábbal a tankokra és fullosra fejlesztett mega tankok, csak rombolókkal támadtak minden bolygón volt alapból 2-3 erőd amiből 1 gépágyús volt, alap, hogy egyet bekapcsolva hagytam, többit ki ha támadt vissza, de nem is volt rá szükség, mert űrbázis is volt, és 1-2 (nehéz) rombolóval alap lézerrel még az is elbír.

      Hajókból Nehéz korvett, mk4-es hajtómű, gamma ágyú, nehéz torpedó, pajzsból a legjobb, amit enged. Neki is sok bolygóján van űrbázis, de torpedóval kinyírható lőtávon kívül, nem ellenfél, űrvédelmi ágyú ha 2 hajód van és gamma ágyú szintén nem az ( de ha nagyon muszáj, egy hajó + napalm bomba) Fullos Mega tankkal a tankok nem ellenfelek, ha sok erőd van meg vagy kétszer rohamozol, vagy szétlősz mindent a bolygón az erődök körül és visszavonulsz, úgyis fellázad.

      Kémekkel nem sokat foglalkoztam, kémelhárításra mind, ha fejlődik arányosan TP-k osztogatás az utsó háromra, ha kémet kapott el átállítottam, ha nem sikerült kinyírtam, ha sikeresen szabotált hajót akkor mentés visszatöltés, épületet leszartam, majd felépítik újra ( 90% -ban civilt robbant), pénzlopást 2x csinált kb. 10-20 ezer kredit körül nyúlt le, leszartam azt is, már úgyis a végét járta.


      Úgy általában sztem, bejövős lehet ha a tankfronton erősítesz, bolygóvédelemre jó kezdetben és később támadásra is. Ha nincs idő erre akkor katonai épületekre és erődökkel védekezni, ameddig nem erősödsz meg. Alapból pl. ha van idő rá ( villámháborúnál meg a szent bolygósnál van) mega tank és min. lézer toronyé s lebegtető lőtáv növelővel. Lehet gyártani a tankokat és a szar kezdő hajóiddal szétszórni a bolygókon mindegyiken legyen egy. Utána átállni űrhajókra és csak a kategóriákat fejleszteni nehéz korvett alatt nem is kell gyártani, mert minek. Ha a kívánt hajó már megvan lehet gyártani, közben vissza a tankokhoz és fullosra fejleszteni a mega tankot, mert addigra lehet fejlődik az ellen is és már a lánctalpasra is rak lézertornyot, de nem baj mert addigra így már lesz ion torony is.Utána űrhajóra vissza és a felszerelések fejlesztése, de mire ez elkészül már lesz pár legyártott meztelen hajód, jó esetben már kettő is. Felrakni rá a cuccokat felvenni 4 fullos mega tankot és irány az ellen. Elfoglalt bolygón pedig 1 tankot ott kell hagyni, így nem tudja visszafoglalni. Előbb-utóbb elfogynak a bolygói, ha a flottája erős akkor gyorsabb hajtómű és kerülni az űrcsatákat, de idővel kell még több hajó úgyis és 5 nehéz korvett felett már meg is lehet semmisíteni ha erősebb is ha megfelelő felszerelésed van. Fegyver zavaró vagy ECM attól függően mivel próbálkozik.

      Törlés
    5. Tessék itt a villámháború küldetés másodjára sikerült felvenni és sokkal gyorsabban meg is oldottam
      https://youtu.be/SjznoYwkT2A

      Törlés
    6. Villámháborúnál nekem 890 nap a rekordom :D

      Törlés
    7. Van róla videó? Biztos lehet gyorsabban is, de akkor azonnal támadni kell némi időt lehet sztem nyerni ha csak korvettig fejlesztek és csak antigravitációs tank + nehéz vagy rakéta torony, de torpedó az min. kell az űrbázisok miatt és korvett legalább kettő nehéz lézerrel az űrvédelmi ágyúk miatt.

      Törlés
    8. Nincs, de amúgy mázli volt. Tudtam venni egy nehéz tornyos antigrav tankot a piacról, szóval tankokat egyáltalán nem fejlesztettem, azzal az eggyel zúztam be minden bolygót.

      Törlés
    9. A Villámháború a "bolygólázítás tankokkal" taktikát alkalmazva 838 nap.
      1. Mindössze 2 db tanklabort építettem.
      2. Azon a bolygón, amelyiken 3 űrhajólabor, 2 tanklabor és egy épületlabor van, kikapcsoltam a tank és épületlaborokat.
      3. Azon a bolygón, amelyiken volt egy tankgyár, építettem még egyet (3000-es kapacitás), és elkezdtem gyártani a lánctalpas tankokat.
      4. Azon a bolygón, amelyiken az űrhajógyártási kapacitás 4000 volt, elkezdtem gyártani a nehéz rombolókat.
      5. Fejlesztési sorrend: torpedó, MK-2 hajtómű, kombinált radar, lézer torony, lőtávnövelő.
      6. A legyártott hajók azonnal húztak tankot felvenni.
      7. Az első legyártott hajóval + 1 tankkal már támadtam az ismert egyetlen bolygóját. Űrbázist távolról a torpedó elintézte, a bolygóról leirtottam a civil épületeket és visszavonulás. Majd jöttek a többi bolygói az óramutató járásával megegyező irányban.
      8. Az utolsó bolygóján voltak csak tankok. Azt akkor támadtam meg, amikor a lézertorony és a lőtávnövelő is fenn volt már a tankokon. Hét tankkal letaroltam az egész bolygót.
      Közben, amikor már fogytán volt a pénzem, megemeltem az adót és kikapcsoltam az automatikus építkezést. A hozzám átpártolt bolygókról leirtottam a még meglévő épületeket, onnan is csurrant némi forrás.
      Ennyi.

      Törlés
    10. Igen a lázadásszítás tankokkal módszerrel megoldható lett volna gyorsabban, és igen még a korvettet se kell feltétlen kifejleszteni a torpedó felrakató a nehéz rombolóra is itt az ellen meg távolsági fegyvert nem használ ( Shinarinak nincs is torpedója). Kémkedni viszont jól kémkedik de ha valami komoly szabotázs betalál visszatöltött mentéssel kivédhető.

      Törlés
    11. Jaja, de mint mondtam én sok kiskaput nem használok ki. Nem kapcsolok ki épületek, csak kivételes esetekben (általában a játék legelején egyszer, max. kétszer). És nem lázítok föl bolygókat sem, legfeljebb kémekkel, és visszatölteni sem töltök.
      Az egyetlen konkrét kiskapu, amit ki szoktam használni gyakrabban, a csiki-csukizás az ellenséges flottával két bolygó között. De olyasmire rákényszerül az ember, ha nehéz szintű hadjáratnál 3 oldalról támadják megatankokkal és tulajdonképpen már csak három bolygója maradt, plusz kettő védelem nélküli a trükközéshez (megtörtént eset alapján).

      De amúgy majd a Visszavágóról meséljétek el, hogy csináljátok, szerintem mind közül az a legnehezebb küldetés. A kezdeti két bolygót se tudom mindig bevenni első próbára :D

      Törlés
    12. Nálam nincs Visszavágó című küldetés.

      Törlés
    13. Olvas felfele pár posztot, még a link is ott van.

      Törlés
    14. Köszi! Már emlékszem rá. Még a kezdetekben próbáltam és ez volt az egyetlen küldetés, amit sehogy sem bírtam megcsinálni. Most is húzós volt. 6449 nap kellett hozzá.

      Törlés
    15. Tegnap nekiestem a visszavágónak hát tényleg nagyon brutál. Majd 3 órás játék után sincs még meg.

      2 bolygót látsz az elején, és csak az egyiket lehet foglalni, amin 75% a gyártási kapacitás, a 250-est nem tudod, azt jobban védi. Másik bolygót foglaltam, építettem tanklaborokat, és gyártottam az antigravitációs tankokat. Lőtáv növelőt és a nehéz tornyot kifejlesztettem bolygóra tankok lepakolva, így ha támadta a bolygót meg tudtam védeni. Ment is mindez addig, ameddig csak lánctalpas meg antigravitációs tankokkal támadt, 40-50-60 tankot is hozott de esélytelen volt, nem volt lebegtetője, hegyre menekülés+ nagyobb lőtáv. később már 100+ tankkal jön, és van mega tankja nehéz toronnyal, megegyező lőtáv nem tudsz hátrálni a végtelenségig. Itt jött az, hogy mentést visszatölve jobban nyomtam a nehéz cirkáló+ hamvasztót és volt 1 legyártott hamvasztós nehéz cirkálóm. Azzal ritkítottam több rohammal a flottáját, egy lövés a hamvasztóval majd visszavonulás módszerrel, így megsemmisítettem a flottát. Innentől már csak 1-2 hajós flottákkal jött. Ja pénzt kereskedelemmel lehet szerezni, népes a kezdeti bolygó is, építeni kell rá 8-10 kereskedelmi központot és bankot és ha kereskedő jön, mindent kikapcsolni, kereskedelmi kp-okat be, és megfejni.

      Most ott tartok ,hogy van 5-6 bolygóm már, amiket elfoglaltam tőle, mindig másfelől támad, így minden határponton van 1 nehéz cirkáló hamvasztóval. Rakétatornyos megatankokkal, csatahajóval támad bolygóin lézeres és nehéz erődök vannak, nekem van fegyver zavaróm, hogy ha kifejleszti a hamvasztót se legyen ellenfél. Elfoglaltam több rohammal a 250%-os népes bolygóját 20-20 ezres gyártás van kb. rajtuk ha van pénz futószalagon gyártom a nehéz cirkálókat és a mega tankokat, csak ugye sokszor várni kell mire leszáll egy kereskedő a központokkal telerakott bolygóra. De innen kb. idő kérdése.

      Ja kémek: mivel eddig csak Krahen volt nem szórakoztam velük sokat, mind kémelhárításra az elején utána, rájuk se néztem.

      Törlés
    16. Adani! Innen már meglesz. Csak idő kérdése.
      Én másképp csináltam, de ezek szerint több megoldása is van a feladványnak. Az én megoldásom:
      1. Az Exterior 10-et foglaltam először. Nem tudom, neked miért nem ment. Szimulációra állítottam a földi harcot és kész.
      2. Azonnal elkezdtem gyártani az antigravitációs tankokat. Amint feltöltöttem a flottát, nekiugrottam a Sol 9-nek. Ezt már nem szimulációval, hanem kézi vezérléssel csináltam. Mire támadhattam, már felhúzta a lézeres erődjeit, ezért ez a foglalás csak több hullámban ment. Az első hullám során leromboltam az egyik főépületet, hogy lassabban tudja építeni a lézeres erődöket. A csatákat nem folytattam addig, amíg az összes tankom odaveszett, az utolsó 3-4 tankkal inkább visszavonultam. Így kevesebb tank kellett a feltöltéshez, azaz hamarabb újra támadhattam. Az utolsó 3-4 tank már úgy is csak szükségtelen áldozat lett volna lézeres erőddel szemben.
      3. Itt jön az első kulcs mozzanat. Az utolsó támadást úgy időzítettem, hogy éppen építés alatt legyen egy lézeres erőd. Az éppen elfoglalt bolygón építés alatt lévő erődre kattintva az építhetővé válik. Felhúztam az éppen építés alatt lévő mellé még négyet, majd kikapcsoltam őket.
      4. Mivel az Exterior 10-en folyamatosan ment a tankgyártás, azt békén hagyta, mindig a Sol 9-et támadta, az tűnt könnyebb prédának. Ott viszont mindig a támadás előtt kapcsoltam be a többi erődöt és sikeresen vertem vissza a támadásokat.
      5. Második kulcsmozzanat: a Sol 9 foglalása után azonnal űrhajólaborokat kezdtem építeni és a lehető leggyorsabban kifejlesztettem a hamvasztósugaras nehézcirkálót. Az első darab legyártása után kikapcsoltam az űrharc lerohanást és a szimulációt is és azonnal nekiugrottam az éppen támadó főflottájának és a visszavonulásos taktikával megsemmisítettem azt.
      6. A fullosra fejlesztett nehézcirkáló után jött a megatank fejlesztése és gyártása. Addig foglaltam néhány közeli kisebb védtelen bolygót.
      7. Innentől már csak idő kérdése volt a végső győzelem. Kémekkel, kereskedelemmel nem foglalkoztam.

      Törlés
    17. Igen, most jön a csiki-csukizós tökölős, vagy területvédéses megoldások. Este ott hagytam abba, hogy 4 nehéz cirkáló a birodalom 4 sarkán, hogy bárhonnan jön elkapjam mielőtt odaér a bolygóhoz, területvédés.

      Kereskedelem nélkül nem tudom hogy ment volna, hiszen bevétel nincs sok egyetlen egy bolygóból, 10 kereskedelmi kp + bank kereskedőként 150 ezer zöldhasút ad, és van mikor 2-3 is jön egymás után. Kellett is hogy dupla pénzzel időben meglegyen a nehéz cirkáló és a hamvasztó. Max. akkor kell majd visszatölteni ha valamiért mégis kinyírja torpedóval a nehéz cirkálót ECM ellenére, vagy mégis eléri a bolygót és foglal és tank nélküli flotta van a közelben.

      Törlés
    18. 8442 nap lett a vége, a végén már lett hamvasztósugara ,de fegyverzavaróval tudtam védekezni ellene

      Törlés
    19. Az én taktikám hasonló volt a bloggazdáéhoz, először a nagyobb gyártókapacitású bolygót foglaltam, aztán egy megmaradt tankot kiküldtem, hogy rombolja le az épülőben lévő lézeres erődöt a másik bolygón. Ha visszavonuláskor megsemmisült, küldtem helyette másikat. Így könnyedén el tudtam foglalni a kezdeti két bolygót két hullámban, sőt, legutoljára három bolygóig jutottam, mielőtt a kezdeti flottám túl gyengévé vált.
      Innen gyorsan kifejlesztettem és legyártottam egy fejlett űrbázist a gyártósabb bolygó köré. (Később megtoldottam még eggyel.) Mivel azt a bolygót semmi mással nem védtem be, ezért végig azt támadta, de az űrbázisok mindig visszaverték. (A végén már csatahajókkal jött, de hiába.)
      Közben először a megatankokat fejlesztettem ki, és elkezdtem bepartizánkodni a közeli bolygókat a legyártott 1-2 korvettemmel. Végső soron sikerült eléggé megerősödnöm, mire szét tudta verni a két fejlett űrbázist, bár nem sokon múlt. (Épületeket nem kapcsoltam ki, és nem is romboltam le a játék folyamán, szóval kereskedelem kilőve.)

      Törlés
    20. Visszavágó küldetés:
      https://www.youtube.com/watch?v=NkZnHzVzom0

      Sok szerencsétlenkedés és szenvedés van benne, de itt a bizonyíték ,hogy megcsinálható

      Törlés
    21. Visszavágót megcsináltam tegnap a leírt taktika nem megy, mert a sima lézer tornyos antigravitációs tank nem elég a sok lézeres erődre, csak 9-et tudsz vinni. Másik probléma, hogy mivel mk2hajtóművedvan csak ha észreveszi a flottádat akkor le is darálja, nem tudsz meglógni ellene. Flotta álcázót hiába fejleszted ki 180 ezer pénz lenne feltenni minden hajóra, na meg az AI ellen nem ér semmit, amúgy sem ilyen téren csal. Eleinte tanklabort építettem és gyártottam tankokat. Nehéz torony és lőtáv növelő, ezzel sokáig ki lehet húzni, nagyobb lőtáv hátrálós módszerrel. Érdekes, hogy nálam bugos is volt, mert hiába volt sok tankom és hiába építettem át drága pénzen mindet sokra nem tette fel a nehéz tornyot, ezt a videón majd látjátok, úgy holnap reggelre már biztos le fogja renderelni. Eleve a tankok kb. fele meg se jelent a bolygón. A 3 rombolót el is adtam az elején, hogy legyen pénz fejleszteni, csak a korvetteket hagytam meg. Később több hullámban foglaltam is a bolygót, mk3-as hajtómű kifejlesztése után, azt hittem akkor békén hagyja majd a flottát, de nem így lett, amint a bolygót foglaltam a közelben lévőflottája üldözőbe vette az enyémet, és nem tudtam meglépni előle, mert ugyanolyan gyors volt. Nem volt mit tenni a tankokat letettem a bolygóra és eladtam a kovetteket mielőtt szétlövi őket. 6 lézeres erődöt építettem, és gyártottam a tankokat is, de közben két lábbal ugrottam az űrhajókra. Dupla pénzes fejlesztéssel nyomtam, és mikor már a foglalt bolygót, 54 tankkal amik között volt mega is rakétatoronnyal már nem tudtam megvédeni sehogy sem 15 nehéz tornyos tank és 6 lézeres erőd össztüze is kevés volt, így megsemmisítettem a koloniát lerombolva minden épületet, legalább volt pénzem, mire eljutott a másik bolygómig már megvolt az első hamvasztós nehéz cirkáló, persze kellett sok visszatöltés videóban látni fogjátok majd 3 óra. Mivel csatahajói vannak, de hamvasztója még nem volt 1 nehéz cirkálóval ECM-el védve meg lehetett több hullámban semmisíteni a flottáját. Innentől már a bolygóvédelem meg volt oldva pár hajós flottákkal támadt és űrből tudtam védeni. Gyártottam még nehéz cirkálókat majd minden nem védett bolygóját foglaltam, volt egy pár a környéken 5-6 bolygóval már volt bevétel gyártani és fejleszteni. Előbb pajzsokat aztán fegyver zavarót fejlesztettem, és igen idővel megjelentek a hamvasztó sugaras csatahajók nála, ekkor ECM-et fegyver zavaróra kellett cserélni és folyamatos menekülés helyett néha kicsit oldalazni, hogy ne menjen ki a fegyverzavaró hatóköréből, gravitációs pajzs pedig elég volt az ágyúi ellen. Miközben 1-1 hajót 1 tankkal lepakolva a peremvidékre őrködtem fejlesztettem mindent a hajókhoz, ha kész volt áttértem a tankokra és ion tornyos mega tankig mentem, amint kész volt a mega tank gyártottam végtelenítve, és azokkal estem neki, idővel sikerült minden bolygóját elfoglalni.

      Utólag visszagondolva, lehetett volna nehéz torony helyett rakétatorony 2-t fejleszteni. akkor tovább maradt volna meg a nagyobb lőtáv előny. Esetleg megatankra rakétazavarót tenni lebegtető helyett, de így is meglett.

      Törlés
  19. Bloggazda! A küldetések végigjátszásáról lesznek cikkek! Szerintem igen hasznos volna (videóvégigjátszás nemkötelező!), hogy a játékosok élvezzék, ne beszarjanak :) én meg tudnék írni párat a tapasztalatok alapján.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel kapcsolatban keress meg priviben (ig2strategia kukac gmail pont com)

      Törlés
  20. Azt én is vállalom.

    A sokasodjatok! pl. szintén lehetetlen szintű, de még a Toluenek megvédésénél is egyszerűbb. A célbolygón adó nincs, és egy tankgyár. A másikra 3 épületlabor, bár, stadion, naperőmű ( ez nem fontos) kifejleszt, majd laborok lebontása, adó felemelése. Tankgyár után legyártani úgy kb. 10 tankot, majd amint lehet stadion és bár felépítése. Aztán hátradőlni és várni, ha fogy a pénz adót emelni a másik bolygón vagy eladni pár hajót/épületet. ha megtámadnak a tankok vissza tudják verni, ha elveszted a másik bolygót nem baj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel kapcsolatban keress meg priviben (ig2strategia kukac gmail pont com)

      Törlés
    2. Könnyű szívvel is nagyon egyszerű, pláne ha célirányosan mész. Íme:
      https://www.youtube.com/watch?v=XPQwV8_XHZ8

      Nincs kémkedés, meg nem támad nagyon sokáig addig van időd fejlődni, és csak az a bizonyos bolygó számít a többit nem is kell védeni.

      Törlés
  21. Ha a föld-erőd nagyobb, mint az övé, másik birodalom akkor is hadat üzen? Vagy csak az űr-erőt nézi? Tehát ha nincs flottád, de minden bolygódon van 25 nehéztornyos antigrav-tank v. erődök (a gép csal, kémműhold nélkül is látja, mid van), azt is alapul veszi, amikor mérlegel, eltiporjon-e egy másik fajt?
    Földharcnál jó vigyázni ha téged támadnak, az emberek pl. használnak légicsapást és lézercsapást is,de a Tolueneknél is láttam már.
    Azt azóta se tudom egyébként, gépi ellenség ellen hatékony-e a flottaálcázó. Ha igen, akkor a "Visszavágó" misszó végigjátszásában tudnám javasolni, általában az a kényes pontja, hogy mikor legyalulnám a frissen kólónizált Kra'hen bolygót, látja a flottám és fogócskázni kezd. Kicsit pofátlan dolognak tartanám, hogy ő bezzeg használhatja a flottaálcázóját, én meg ezt nem tehetem meg a magaméval.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen téren az AI nagyon kiszámíthatatlan. Könnyű/normál szinten semmi logika nincs benne, vagy hadat üzen vagy nem, sokszor akkor is hadat üzen ha sokkal erősebb vagy nála, van 3 bolygója meg egy kis flottája, neked meg van vagy 50 és már cirkálós flotta és épp csak felfedezed már jön is a hadüzenet, hogy most betelt a pohűár nem tűr tovább. Aztán jön a flotta nem védett bolygóra ha lenyomod meg vagy rinyál a tűzszünetért vagy ha te ajánlod fel se fogadja el.

      Nehezebb szinten meg kb. mindig hadat üzen csak a tűzerőt nézi alapból, és sztem csak az űrerőt, legyárt akár 20 nehéz korvettet és itt meg is ragad, neked van 2 nehéz cirkálód, akkor is hadat üzen, mert TE-ben jobb. Aztán persze szétcsapod mint tank a libaszart.
      De pl .Shinari hadjáratban a Krahen úgy ad neked 200 ezer $-t, hogy közben háborúban vagytok a kristályért.

      Flottaálcázónál meg igen, ő látja az álcázott flottát, az csak multiban jó fegyver. Igaz gépi ellenfelek közül csak a Cheblon használja

      Törlés
    2. Hadüzenetnél azt figyeltem meg, hogyha a játék elején tankok fejlesztésével indítok, mert korán felfedeznek és hadat üzennek, gyakran előfordul, hogy miután az összes tankját elvesztette a támadó faj, hadat üzen neki egy harmadik faj. Szerintem figyelembe veszi a MI az ellenség földi erejét is, amikor hadüzenetről dönt. Valószínűleg úgy van megírva a program, hogy a döntés meghozatalához kapcsolva van egy elég széles tartományból merítő véletlenszám generátor. Ezért tűnik kiismerhetetlennek a hadüzenet.
      Továbbá az a benyomásom, hogy hadüzenet előtt az adott faj birodalominfó küldetésre küldheti egyik kémét. A küldetés sikeressége szintén befolyásolhatja a döntést.

      Törlés
    3. Emberek valóban légicsapásoznak néha már Mega tank szinten, de nincs jelentősége, mert én úgysem védekezek erődökkel ill. ritkán inkább csikicsukizom, amúgy meg külön jó is, mert a légicsapásos tankok gyengébbek, mert nincs rajtuk ion torony, sokra meg nem megy a légicsapással, a folyamatosan mozgó tankjaimmal szemben. Támadáskor jó csak ha erődök is vannak a bolygón, de egyébként védekezésre nem. Ha nincs erőd csak tank akkor sem jó. Az AI sosem hagy ott tankot védelemnek az elfoglalt bolygón, vagy ha igen akkor minden tankot lepakol. Shinari hadjáratban nehéz szinten ha a Krahenekkel pacsiztam le akkor jött jól, hogy tele volt légicsapásos tankokkal, flottára ráijesztés, minden tankot egy bolygóra lerak azt foglalom, és fele annyi ion tornyossal is szétcsaptam a tankjait mint tank a libaszart, innentől adva volt hogy kettészedtem a flottát egyikkel kergetem tovább másikkal foglalok. Ameddig kergeted nem vesz fel tankot vagy ha mégis a közelben vagy és nem tud foglalni.

      Törlés
  22. Az AI tényleg kiszámíthatatlan, nehéz kikövetkeztetni, hogy mikor barátságos egy birodalom és mikor ellenséges. FreddyD szavaival élve: "nincsenek okok rá".
    Ha erősebb vagy, Normálon akkor is hadat üzen néha egy gyengébb faj. A játék elején az első faj, akivel találkozol, 90%-ban hadat üzen, akkor is, ha elejétől fogva tök barátságosan viszonyulsz hozzá, pl. "viszony javításának megkísérlése" meg ajándékozol nekik ezt-azt. Néha még a második faj is így tesz, hacsak közben a birodalma túlsó határán nem rúgta össze a port egy nálánál is erősebb fajjal. Ha nem vagy nála erősebb, barátkozni csak akkor akar, ha a sztori megkívánja, például a terroristás kutatóközpontos missziónál, vagy amikor a Kereskedelmi Ligának besegítesz, és viszonzásul tető alá hoz egy megnemtámadásit.
    Ajánl valamit valamiért-nél érdemes megfigyelni, hogy 10 ezer kreditnél többet semmiért se akar fizetni. A fejlett űrhajógyár fejlesztési költsége asszem 70 ezer kredit. Az idióták meg nem hajlandóak cserébe 30 ezer kreditet adni. Szóval a diplomácia nagyon nincs átgondolva, eléggé káosz az egész, lett volna bőven még mit javítani rajta...
    Ha erősebb vagy,és úgy üzennek hadat, mindig a "Nehogy azt higgyék, hogy félünk önöktől" üzenetet kapom.
    A flottaálcázó ezek szerint pedig csak dísz. Így semmi értelme, hogy a gépi ellenfelek látják, hol vagy, még álcázóval is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszont 10 ezer kreditért mindent meg is lehet venni. Amit amúgy is odaadna azt oda fogja 10 ezerért is. Még a nagyon drága dolgokat is lásd. pl. antigravitációs vagy Mega Tank, amit 200 ezer kifejleszteni és sok év. De vettem már Csatahajó tervet is 10k-ért. Nem is érdemes érte többet adni, ha odaadja odaadja 10-ért is ha nem akkor meg amúgy se.

      Pénzt lehet még úgy szerezni diplomáciával ,hogy adsz pénzért egy frissen kolonizált bolygót hadüzenet előtt, azért néha még többet is megad, majd rögtön vissza is foglalod. De volt mikor Shinarikkal egy közepes birodalomtól haveri viszony után megvettem a bolyjóga majdnem 3/4-ét 10 ezer kreditért, így már nem volt nagy kunszt a többit lenyomni.

      Törlés
  23. Úgy vettem észre egyébként, ha egy gyengébb ellenség hadat üzen, az többnyire akkor van, amikor már nincs hova terjeszkednie, mert elfogytak a lakatlan bolygók, de mégis akar.

    VálaszTörlés
  24. Üdv! Él még ez a fórum? Lenne egy pár kérdésem a játékról.

    VálaszTörlés
  25. Az Anti ECM hogy működik? CSak azok a rakéták kerülik ki az ellenség ECM-ét és csapódnak be a célpontba, amelyek arról a hajómról indultak amelyiken van anti ECM? Vagy elég ha egy hajón van rajta, és zavarja az összes ellenséges egység ECM-jét?

    VálaszTörlés
  26. Leginkább sehogy. Max. Ha minden hajodon van de nincs sok értelme akkor már inkább legyen a hajodon ecm Vagy fegyver zavaro vedekezeskent. Ha ecm e van és emiatt a torpedó nem jo akkor viszont nincs fegyverzavaroja paralizalo vagy hamvaszto/antianyag sugár mehet ra. Na meg ha van anti ecm-e akkor van torpedója is. Azzal lő szét ha nem vedekezel ecm-el.

    VálaszTörlés
  27. Az első chakarg flotta ellen tippek nehéz fokozaton:
    Építsünk 2 űrvédelmi ágyút, amint észleljük őket. Válasszuk le a vadászokat a flottánkból és küldjük őket a bolygónk védelmére. Rájuk nem tudnak lőni rakétákkal, és elvonják a tüzet az ágyúinkról. Ha nem küldenénk a bolygóra semmilyen hajót vagy vadászt, nem kapnánk meg a Drawuf hajótervet. Tehát a vadászok remekül össze tudnak dolgozni az űrvédelmi ágyúkkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az elején el szoktam adni a vadászokat, nem jók semmire, max. ilyenekre. 3 űrvédelmi ágyúval ki lehet nyírni a támadó flottát. Drawuf terv egy nehéz romboló, amit olcsón lehet gyártani, de csak akkor van jelentősége ha nagyon korán felfedeznek és kell támadó hajó. Egyébként Korvett vagy inkább nehéz Korvett szintig nem gyártok hajót, nagyon ritka eset hogy még azelőtt felfedeznek, hogy eddig eljussak és nem lehet az első korvettig kibekkelni erődökkel vagy tankokkal védekezve. Drawuf tervnek akkor lehet haszna, előbb felfedeznek akkor lánctalpas tankot kifejlesztve lehet támadni a védtelen bolygókat, de ha kicsit is gyorsabb az ellen akkor elkap és kinyírja a hajóidat. Azért kell min. korvettig elmenni gyártás előtt, mert arra már lehet mk3-as hajtóművet szerelni, amivel már lel ehet rázni a támadó flottát, és ha még nincs erős tankod ameddig nem sikerül fejleszteni lézerágyút a lánctalpas tankra gyengíteni lehet gyorsabb flottával ha lerohanod a frissen kolonizált bolygóit és eladod az épülő vagy már felépült főépületet.

      Törlés
    2. Ezt mondom, a 8 vadász és 2 űrvédelmi ágyú olcsóbb, mint 3 ágyú, és megkapod a Dragwuf tervet is. Ezt a tervet akartam volna használni egy villám háborús lerohanáshoz, de nem boldogultam Shinariként nehéz fokozaton. Gondolom úgy lehetne érdemes megpróbálni, hogy sok támadó kémmel kideríteni kik harcolnak, kinek esik el a flottája, és berongyolni foglalni bolygókat. Lowtier találmányokat kutatni, a többit másolni randomban. Talán még minden bolygóra Kereskedelmi központot rakni űrkikötő nélkül... lassan kezdem feladni. Folyamatosan menteni meg töltögetni és glitchelni nem akarok, hanem jó taktikával nyerni.

      Törlés
    3. Adani - Rombolóra is lehet mk3-mat rakni, esetleg az mk4-re gondoltál.
      Én emberekkel szoktam játszani, de a tapasztalatom alapján a kezdeti támadóflotta ellen 1 vadász és 2 űrvédelmi ágyú is elég (a terveket ugyanúgy megkapod).
      Az én taktikám nehéz szinten a következő (visszatöltés/glitch nélkül). Építek kolonizálókat amíg rá nem találok egy ellenfélre. Eddigre általában van a bolygóimon gépágyús erőd. Gyorsan felhúzok egy űrbázist a főbolygóm mellé (van hogy kettő kell, ha sokáig nem találtam senkit), amit védtelenül hagyok. Amint az ellenség kémekkel felfedezi a bolygót (nem kell neki sok idő, vagy adok neki egy közeli, védtelen bolygót diplomáciával, és egyből visszafoglalom), már jön is támadni. Bedarálja az egész seregét az űrbázison, és ami a legjobb, hogy az újonnan gyártott hajóival is ezt a bolygót támadja, amíg ez az egyetlen védtelen bolygó. Tehát az induló két kerekes tankkal minden olyan bolygóját elfoglalhatod és megtarthatod, amiken nincsen erőd/tank. Ha fejlesztesz egy lézer tornyot lőtáv növelővel, akkor minden gépágyús erőd nélküli bolygót elfoglalhatsz. A taktika működik később is, fejlett űrbázisokkal.
      Ezzel a módszerrel nem egyszer volt már, hogy hamarabb elfoglaltam az egész univerzumot nehéz szinten, minthogy egyetlen másik faj kifejleszthette volna a mega tankot vagy a csatahajót. De legtöbbször egy ellenfélnél több nem képes erre, egy ellenfelet meg könnyedén le lehet verni. Hangsúlyozom, nehéz fokozaton visszatöltés és glitch nélkül, még épületeket se kapcsolgatok, csak a legelején, ha kalózos kezdést kapok, és kell az űrkikötő.

      Törlés
  28. Igen rombolóra mk3-ig lehet rakni, de fejleszteni csak akkor tudod ha Korvettet már kifejlesztetted. Agresszív taktika lehet az is, és sokszor bejön, hogy eleinte építesz 2 tanklabort, és lánctalpas tankot fejlesztesz elsőre. Tankágyárat is építesz és gyártasz pár tankot. Amint van már 3 laborod még egy űrhajó labor és nehéz romboló, majd utána még egy tank és lőtáv növelő. 4. labor tank és lézer torony. Utána 5 laborig csak űrhajó és korvett és mk3 hajtómű. Ezt felrakva a rombolóidra 2 kerekes tankoddal minden nem védett bolygót foglalni tudsz. De lézertornyos lánctalpassal meg is tudod tartani, ha egyet otthagysz. Mk3 hajtóművel sokáig lehet húzni, mert gyorsabb vagy nála így meg tudsz lépni, nem lesz űrcsata. Amit nem véd űrvédelmi ágyúval, vagy gépágyús erőddel az foglalható bolygó. De egy fullos korvett már elbánik az űrvédelmi ágyú 1-el is, de kell hozzá a nehéz lézer meg neutron ágyú/pajzs is. Sőt ha még az elején vagy és van torpedót vagy paralizálód vagy mindkettő meg is tudod semmisíteni a flottáját. Sokszor csak a főbolygóját nem tudod foglalni, vagy lázadást szítasz rajta tankokkal vagy kémekkel, utóbbi jobb, mert biztos a siker vagy hagyod neki rezervátumnak, és egy hajót otthagysz és figyelsz rá, ez is jó taktika lehet, főleg akkor bejövős, ha még nincs legyártod korvetted, vagy még nincs rá meg minden felszerelés, így a flottát megsemmisíteni nem tudod. Később is, mikor már meg tudod semmisíteni több rohammal, de a meztelen korvett kevés az űrvédelmi ágyú ellen, ugye a paralizáló nem sebez rajta, de a hajóit lebénítva ki tudod nyírni őket több támadással időben visszavonulva. Flottája nem lesz, marad 1 vagy 2 űrből is védett bolygója. Először űrhajókat fog gyártani és tankokat 1 hajó 1 tank kombóval mindig megindul egy nem védett bolygó felé, ott maradva egy hajóval a környéken elkapod még időben, de majd fog kolonizálót is építeni követed szépen és foglalod a bolygót, volt mikor Toluennel játsztva Antari meg a Godan is egyből rámtalált és nem bírtam lenyomni korvettel a fő bolygóját, így 1-1 korvettel tartottam kordában és vagy 6 bolygót kolonizáltak nekem ingyen. Lenyomhattam volna őket már nehéz korvettel és napalm bombával is , de mivel volt bolygó és labor is bőven elmentem a nehéz cirkálóig, addig meg had kolonizáljanak nekem. fejlődni nem tud, mert 1 bolygóra nem tud labort építeni, csak gyártani az ajándék nehéz korvettet paralizáló nélkül meg a lánctalpas ágyú tornyos tankokat. De egy ecm-es korvett torpedóval nem ellenfél egy ecm nélküli nehéz korvettnek. Később meg már jöhet a nehéz torpedó nehéz korvettre.

    Menteni-visszatölteni akkor kell főleg ha a játék elején üres bolygókat kolonizálsz, mielőtt műholdakat raksz a bolygóra aztán rögtön töltöd is vissza. Később meg mielőtt megtámadod a bolygót. Ha gépágyús erődökkel telerakta vagy légvédelmi van visszatöltés másikkal próbálkozás.
    Meg ha űrhajót robbantott a kéme pláne ha még kevés van, lásd, épp legyártottad az első korvettet már robban is fel.


    Az első bolygódon nyilván van gyár, és igen a gyártó bolygókat mindig támadja. egy erős űrbázis az 1 hajó 1 tank flottát pedig vissza is verheti bár én sosem használok űrbázisokat. Viszont megtartani 2 kerekes tankkal a bolygót nem tudod, alapból lánctalpasai vannak, erősebb toronnyal. 2 kerekes tankod, amit kapsz csak nem védett bolygók foglalására jó meg lázadásszításra. Ha nagyon az elején támad be és van bolygóinfód a 2. kolonizált bolygóját el kell foglalni és eladni róla minden épületet ha csak épülő főépület van azt. Neked bevétel ő pedig megakad a fejlődésben, ameddig nincs űrvédelmi ágyúja csak erőd addig lehet a főbolygóján is próbálkozni. Vagy kémekkel felrobbantani az űrvédelmi ágyút ha sikerül akkor kitakríthatd a galaxisból ha el tudod csalni a flottáját addig ameddig felépül újra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapból véve valóban nem tudnád megtartani, de ha csak űrbázissal védesz egy bolygót, azt teljesen védtelennek érzékeli, ezért mindig arra megy először. Nem számít, hogy az egyik bolygójára csak egy kerekes tankot tettél, amit simán kinyírni, akkor is a főbolygódért fog menni, mert az "totál védtelen". Ezért olyan jó az űrbázisos stratégia, mert ha egyszer bedarálta magát, akkor onnantól nincs visszaút, semmiféle fenyegetést nem jelent. Egy űrbázis torpedóval 6 darab vegyes romboló/nehéz romboló csapathoz bőven elég. Csak a vadászok miatt kell belőle kettő, mert 40 fölött már túl sokáig tart, míg egyesével leszedi őket.
      Én sosem töltöttem vissza kolonizálás után, az elején kolonizálok mindent, aztán meg már semmit :D

      Törlés
    2. Na ja csak lehetetlen szinten már legközelebb nehéz korvettet hoz vagy már van neki egy mire jön támadni, mert ő azonnal gyárthatja a nehéz korvettet. Az ellen meg az űrbázis nem ár semmit.
      Én inkább azt csinálom, hogy ha nagyon támadgat, akkor gépágyús erőd minden bolygóra ( jó esetben ki se kell fejleszteni meg tudod tőle szerezni kémekkel elcsórva vagy tankokkal fellázítva egy bolygót, ami hozzád csatlakozik) kikapcsolva. Ugyanez a forgatókönyv. Védtelen bolygóit az alap 2 tankommal foglalom, otthagyom a tankokat megindul az egyik bolygómra, mielőtt odaér erődöt bekapcsolom, a támadó tankjait kinyírja 1 tankkal fog jönni max. az meg nem ellenfél, erődöt meg ráérsz akkor bekapcsolni ha már közel van.
      Sőt ha nincs már bolygója, de a flottája erős akkor úgy lehet időt húzni, hogy megindul egy bolygódra, a sajátjára ha van rajta gyár és nincs védelem flottád ott van és ha van sok tankod akkor pakold le a bolygóra mikor a közelben van, visszafordul, ekkor vedd fel a tankokat ismét, megindul vissza, majd ismét lerakni. Így 90 napig húzva megy a faj a levesbe.

      Másik nagy dolog főleg az elején pénzszerzésként ha pumpolod az ellent, végigmész a bolygóin foglalod őket, majd eladsz róla minden gyártó épületet első körben, kémközpontot, ha van űrkikötőt és kereskedelmi kp-t is. Jön visszafoglalni, mielőtt megtenné a kutató laborokat is eladod ( addig jól jöhet fejlesztéshez), ja auto-építés a foglalt bolygókon ki, adó kizsákmányoló. Ha elfoglalt újra mindent akkor ismét foglalsz, és ugyanez. Gyakorlatilag végtelen pénzforrás, igaz csak normál és nehéz játéknál megy ameddig valaki nem támad be. De ennél is jobb ha 1 bolygót rezervátumnak meghagysz neki 1 hajó egy tank flottával ha a flottáját meg tudtad semmisíteni. Ha űrhajót gyárt lecsapod, az nem baj ha vadászokat gyárt, azok sose okoznak komoly gondot csak idegesítő mikor percekig tart ameddig kinyírja őket meg mikor van 80 vadász és a pajzs nélküli hajót szétlövik. De ha mentesz csata előtt és elmész a csatatér széléig és akkor vonulsz vissza mikor már rommá lőtték a hajót és már a felrobbanás közeli állapotban van, így akárhány vadásza lehet, támadsz újra, megint kinyírsz annyit, amennyit bírsz, egyszer úgyis elfogynak.
      Viszont fog majd kolonizálót is gyártani, így gyakorlatilag ingyen kolonizál neked, Ha a játék elején vagy ez jól jöhet. Közben azért nem árt 2-3 havonta legalább menteni, hogy ha sikerül a kémének bosszúságot okozni akkor visszatöltéssel tudd ellensúlyozni. Ilyen lehet ha az őt őrző hajót robbantja fel, vagy bolygót lázít. Sajnos akármennyire is jobb vagy kémkedés terén ő meg már mivel csak egy kéme lehet fasorban sincs, mégis mindig van mikor vak szem is talál tyúkot alapon betalál neki valami.

      Törlés
  29. Hadjáratban mintha kicsit könnyebb lenne, mindhárom fajjal toltam ilyen játékot, Krahennél nagyon ellenem dolgozott, egyrészt 9 űrhajós kalóz flotta jött, kezdéskor pont azért, hogy be legyek biztosítva bármit is dob 3 űrvédelmi ágyút építettem, a szokásos 2 tanklabor, űrhajólabor, fúziós erőmű után. Fejelsztésnél meg ágyú torony majd tetra lézer. 3 ágyúval csak a nehéz ormbolókat tudtam széltőni mielőtt kilőtték őket de a maradékot tetra lézerrel, ami közben elkészült ki tudtam nyírni visszavonulós taktikával. Aztán jött a kolonizálj 5 bolygót 2 éven belül szerencsére volt derítve annyi azonnal még egy űrhajógyár fejelsztés leállítva, épp meglett időre adót elnyomó és nincs között kapcsolgatva, 1 rombolót is el kellett adni, közben felfedezett a cha karg ezért a torpedót ki kellett fejleszteni azzal lőttem ki a flottáját. Legalábbis a hajókat vadászokat nem. Utána tudtam végül deríteni bolygóját és nem védetteket foglaltam, közben jött az Antari is, a később legyártott korvett ezért a másik végébe kellett a birodalomnak, féken tartani az Antarit így egyiket se tudtam lenyomni, csak nem védett bolygóit de ugye mentést nem töltünk vissza ezért műholdakra is költeni kellett, hogy meyik bolygóját tudom foglalni. Végül meglett, de ha jött volna az írtsd ki a chakargokat ott a vége, arra nem lett volna idő, nehéz korvett még sehol, sima korvettel meg a paralizálós flottáját nem tudom leverni és nem tudod melyik az csak ha már megtámadtad akkor már késő.

    Videó van mindegyikről csak még molyol velük a YouTube.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://youtu.be/pOPYK37rL7o

      Krahen nehéz szinten visszatöltés nélkül

      Törlés
  30. Közben sikerült a visszavágót rekordot döntve ( sajnos nem írtam fel hány nap majd jövő héten megnézem ha ismét gépközelben leszek).

    Elsőre az Exterior bolygót foglaltam lejátszott csatánál nem ment, mert az erődöknél elvéreztem, szimulált csatánál igen maradt 2 tankom egy lánctalpas meg egy antigravitációs, lánctalpas tankot és a 1 vadászt eladtam.

    Bolygóra 7 tanklabor és minden űrhajógyár ki minden tankgyár be. Antigravitációs tankokat gyártottam 10-15 darabot kb. közben fejlesztettem a rakétatornyot mire elkészült támadt újra és 10-12 tankkal vissza tudtam verni 10-es lőtávja volt lézer tornyos lánctalpas tankokkal jött. Amint elkészült a rakétatorony 2 9 tankot flottába felvéve támadtam a másik bolygóját addig derítettem van délnyugatra 2 bolygó ami kolonizálható, mert nem látja a Krahen és az egyik 180%-os szaporodású, azokat kolonizáltam miután megvolt a rakétatorony 2 fejelsztése, 1 űrhajógyárat kapcsoltam be, hogy ne szívja el a pénzt túl gyorsan. 9 tankkal támadva 1 erődje maradt csak nekem meg 4 lángoló tankom, szétlőttem mind a két főépületét, és visszavonultam, majd újab 9 tankkal ismét támadtam. Ha a flotta közben jött ólálkodni mentés visszatölt és kerülő úton másfelé hogy ne vegye észre, mert ugye 10-es sebességem van csak nem tudom leráz i és űrharcban esélyem sincs még. 9 tankkal ismét támadva legyőzhető úgy időzítettem a támadást, hogy a főépület már majdnem kész legyen, így foglalás után szinte azonnal lehetett építkezni, de neki nem volt erődje.

    Csak 750-es gyártási kapacitás van, de azért lehet itt is végtelenítve tankot gyártani. Eladtam az összes hajómat a 3 korvett kivételével, azokkal vittem 6-osával át a tankokat erre a bolygóra, kb. 25-30 tank lett mindkettőn, innentől támadott főleg a SOL-t, de időnként a gyártó bolygót is. Rakétatorony 2 után azonnal űrhajó laborok 16 darab és két lábbal ugrottam a nehéz cirkálóra. Nehéz korvett, cirkáló , nehéz cirkáló. Utána azonnal harci számítógép majd hamvasztó sugár utána ecm és hajtóművek. ECM-es hamvasztó nehéz cirkálóval ( ugye legyártottam egyet azonnal és felszereltem ecm-et utólag kellett feltenni hamvasztó kifejlődött mire lejött a gyártósorról) amint megint jött a flotta nekimentem és visszavonulós taktikával apránként sikerült megsemmisíteni. Innen től Nehéz cikáló gyártás és tank, elfoglatlam minden bolygóját, amit nem védett vagy nem eléggé és 4 tankkal foglalható volt. Eddigra már volt Mega tankja is, szóval amint fullosra készen volt a cirkáló lézerek, pajzsok, ismét tanklaborok és mega tank majd nehéz és ion torony. Addig pedig birodalom határán hajókat állomásoztatva védtem űrből a bolygókat 1 hamvasztós ecm-es nehéz cirkáló elbánt 2-3 csatahajóval is röhögve csak torpedója van távolsági fegyverként az meg nem ér semmit. Kémkedni nem tud kémekkel nem is foglalkoztam szóval szabotázstól se kell tartani és bolygóinfót se szerez, amelyik bolygót nem látja az nincs. Innen már sima ügy, gyártani kell minél több n(ehéz )cirkálót és mega tankot aztán foglalni a bolygóit, gyárakat leírtani róla ha jön foglalni a pár hajós flottája lecsapni, mielőtt odaér a bolygókhoz és előbb-utóbb elfogynak a bolygói.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://i.imgur.com/nKfSi99.png

      8189 nap ez az eddigi rekord

      Törlés